fbpx

Ojdanić na slobodi, Milutinović i Lukić u pritvoru

HAG, 5. jula 2002. (Beta) - Penzionisani general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić, optužen za zločine nad kosovskim Albancima, biće sredinom jula pušten privremeno na slobodu iz humanitarnih razloga, odlučilo je u četvrtak sudsko veće Haškog tribunala.

Veće predsedavajućeg Ijana Bonomija (Iain Bonomy), istovremeno je odbilo zahtev za privremeno oslobađanje bivšeg predsednika Srbiije Milana Milutinovića i potvrdilo prethodnu odluku da na privremenu slobodu ne pusti nekadašnjeg policijskog generala Sretena Lukića.

Ojdanić će, prema odluci sudija, na slobodi u Srbiji biti od 12. do 18. jula, kako bi posetio bolesnu sestru i učestvovao u pripremama za venčanje svoje kćeri.

Odbijajući zahtev Milutinovića, sudsko veće je ocenilo da njegovi branioci nisu dokazali da je neophodno da ga u Beogradu pregleda njegov kardiolog i da nije dovoljna medicinska nega koju ima u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Odbrana Lukića tražila je od sudija da ponovo razmotre njegov zahtev da bude pušten na privremenu slobodu da bi posetio obolelog oca. Taj zahtev veće je nedavno odbilo.

Veće sudije Bonomija ranije je odobrilo da tokom leta budu privremeno oslobođeni Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.