SAD i Srbija pregovaraju o izručenju

BEOGRAD, 20. maja 2010. (Beta) - Vlade Srbije i SAD počele su u četvrtak u Beogradu pregovore o zaključenju novog Ugovora o izručenju učinilaca najtežih krivičnih dela.

Prvi i, i danas važeći ugovor o izručenju između vlada dve države, potpisan je još 25. oktobra 1901. godine, a u četvrtak je u Vladi Srbije počela prva runda pregovora o zaključenju novog. Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da postoji izuzetno dobra saradnja bezbednosnih institucija SAD i Srbije, istakavši da su u toku velike akcije kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i droge.

On je ocenio da je spremnost SAD da izručuju svoje državljane Srbiji odraz poverenja u srpsko pravosuđe. Homen je dodao da u ovom trenutku Srbija o istim ugovorima pregovara s Hrvatskom i Italijom i izrazio očekivanje da će što pre doći vreme da se zaključi jedan takav generalni ugovor sa Evropskom unijom.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da su pregovori primer uspešnih i sve dubljih odnosa dve zemlje, ali i mogućnost za zajedničko prevazilaženje pretnji i izazova današnjice.

Pogledajte još