OPREZ: Stručnjaci objašnjavaju zašto je leto vreme za preljubu

Biološko objašnjenje krije se u činjenici da smo leti spremniji da probamo nešto novo. Svaka novina povećava proizvodnju dopamina što uzrokuje oslobađanje testosterona. Ove dve hemikalije povezuju se sa seksom, energijom, uzbuđenjem.

Sociološko objašnjenje leži u kretanju i susretu sa raznim ljudima, od kojih nam neko može zapasti u oko. Leti smo opušteniji, prijateljski nastrojeni, više se družimo, posećujemo kulturne i sportske događaje, pa povećavamo verovatnoću da padnemo u iskušenje. Kada to spojimo sa fenomenom da što je više sunca, postajemo bezbrižniji i manje razmišljamo o posledicama svog ponašanja, eto recepta za potencijalnu katastrofu.

U slučaju pripadnika jačeg pola, ne treba prenebregnuti ni značaj očiglednog, a to je golotinja. Muškarci su vizuelna bića i kao takvi, leti na većem iskušenju, što znači da će lakše da pokleknu ako se ukaže prilika.

- Što je više ljudi prijateljski raspoloženih i otvorenih za flert, veće je tržište žena sa kojima možete ćaskati, čime se povećava šansa da muškarac bude neveran - primećuje evolucioni psiholog Danijel Kruger.

Da ni žene nisu naivne, pokazuje jedno britansko istraživanje koje potvrđuje da je sunce afrodizijak, pogotovo za pripadnice nežnijeg pola. Zaključak se neće dopasti oženjenim muškarcima. Jer, kad udate žene otputuju sa drugaricama na odmor sklonije su da varaju nego muškarci u braku.

Stručnjaci kažu da sumnju da partner "švrlja" bude sledeći znaci: vodi više računa o sebi, naprasno želi da provede odmor sa prijateljima, što mu nikad ranije nije palo na pamet, odsutan je, promenljivog raspoloženja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još