ISTORIJSKI SPORAZUM: Makedonija i Grčka potpisuju dogovor, najavljeni protesti

Kako je najavila makedonska vlada, dogovor će potpisati minisitri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, u prisusustvu premijera dve zemlje Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Potpisivanju će prisustvovati posrednik UN Metju Nimic, a najavljeno je prisustvo visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, kao i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Dogovor će biti potpisan u selu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, posle čega je predviđeno obraćanje premijera Makedonije i Grčke.

Sastanak delegacija vlada Makedonije i Grčke biće nastavljen na makedonskoj strani pograničnog područja Prespe bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo.

Istovremeno su za danas na grčkoj strani Prespe najavljeni protesti protivnika dogovora, a najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE organizovaće protestni marš u Bitolju, gradu udaljenom pedesetak kilometara od Oteševa.

Potpisivanje dogovora dolazi nekoliko sati pošto je grčki parlament odbacio predlog opozicije o glasanju nepoverenja Ciprasovoj vladi kako bi sporazum s Makedonijom bio blokiran.

Cipras je u utorak postigao dogovor s Zaevom da Makedonija promeni ime u Republika Severna Makedonija uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i početak njenih pregovora o pristupanju EU.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.