Realna plata poljske domaćice - 500 evra

(Varašava, Beta, specijalno za Nadlanu)

Poljski ekonomisti izračunali su koliko se uštedi na poslovima koje obavlja onih oko 6 miliona Poljakinja koje su se odrekle svoje karijere i posvetile porodici, deci ili ostarelim roditeljima – mesečno oko 500 evra.

Toliku platu trebalo bi da dobiju u proseku Poljakinje, domaćice za svojih oko 200 aktivnosti koje obave svakog dana, bez radnog vremena, bez slobodnih dana vikendom u patrijarhalnom poljskom društvu gde muškarac nije sklon da pomogne u kućnim poslovima
.

Za poljsku fondaciju MaMa ekonomisti su na osnovu tog spiska dnevnih poslova i aktivnosti domaćica prema cenovniku, kada bi ih obavljao neko sa strane, izračunali da bi država kada bi davala plate tim Poljakinjama morala da isplati 36 milijardi evra godišnje, a dodatnih preko 15 milijardi za Poljakinje koje rade dva posla – na radnom mestu, a obavljaju i kućne poslove.

Želimo pre svega da se izborimo za penzije za tih 6 miliona Poljakinja koje nisu zaposlene već se brinu o kući. Da zajedno razmislimo kako da povećamo doprinose za osiguranje kako bi njihove penzije bile veće“, kazala je direktora fondacije Silvija Hutnjik. Paradoksalno, kao glavni kamen spoticanja za tu kampanju pokazale su se same žene domaćice.

Kućni poslovi su potcenjeni, a što je najstrašije - potcenjuju ih često same žene. Razlog je to što uopšte ne možemo da zamislimo da naš rad u privatnom životu učestvuje u rastu BDP-a, a predstavlja i doprinos društvu uopšte“, kazala ja Hutnjikova.

Svaka treća Poljakinja prema istraživanju za fondaciju MaMa kategorično je protiv toga da se plaćaju kućni poslovi. Brigu o porodici i sve poslove i aktivnosti koje uz to idu doživljavaju kao svoju obavezu, kao način da izraze svoja osećanja prema mužu i deci, ili kao način da vladaju porodicom postavljajući pravila u njoj.

Većina anketiranih domaćica izjavila je da se zahvaljući kućnim poslovima i brizi za porodicu oseća ispunjeno.

( 21. maja 2010.)

Daša Pavlović

Pogledajte još