Na protestu u Atini više od 20.000 ljudi

ATINA, 20. maja 2010. (Beta-AP) - Više od 20.000 učestvovalo je u četvrtak u Atini u protesnom maršu do zgrade parlamenta organizavanom u okviru 24-časovnog generalnog štrajka zbog oštrih mera štednje koje je vlada uvela zbog dužničke krize.

Generalni štrajk počeo je u ponoć i četvrti je ove godine, a prvi posle demonstracija u kojima su poginule tri osobe u spaljenoj banci.

Protest je mirno protekao, ali su gradski zvaničnici i prodavci preduzeli znatne mere opreza za slučaj da na protestu izbije nasilje kao pre dve nedelje. Prodavnice su iz predostrožnosti bile zatvorene, a na ulice je razmešteno 1.700 policajaca, dok je 36 ljudi uhapšeno na početku protesta.

Demonstranti su ispred zgrade parlamenta uzvikivali "Lopovi, lopovi!". Usled štrajka su zatvorene škole, trajekti i vozovi ne rade dok je u bolnicama samo neophodno osoblje. Akropolj i druga mesta od istorijskog značaja u Atini takođe su zatvorena. Protest je organizovan i u Solunu gde se okupilo oko 5.000 ljudi.

Grčki premijer Jorgos Papandreu, koji se nalazi u Libanu, rekao je da ima razumevanja za mnoge demonstrante, ali i poručio da su promene neophodne kako bi zemlja imala održivu i konkurentu privredu.

Pogledajte još