Rusija odbila izručenje Lugovoja

MOSKVA, 5. jula 2007. (Beta) – Rusko državno tužilaštvo danas je i zvanično odbilo zahtev Velike Britanije za ekstradiciju Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo bivšeg sovjetskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka u Londonu, javio je Interfaks pozivajući se na izvore u tužilaštvu.

Tužilaštvo još nije zvanično potvrdilo tu informaciju, a taj izvor je naveo da je odbijanje motivisano ruskim Ustavom koji ne dozvoljava ekstradiciju ruskih državljana.

Ranije su predstavnici tužilaštva i sam tužilac Jurij Čajka izjavili da Lugovoj neće biti isporučen Velikoj Britaniji upravo iz tog razloga. Takođe je stavljeno do znanja da će mu biti suđeno u Rusiji, u slučaju da bude dozvoljno dokaza.

Litvinjenko je umro u londonskoj bolnici 23. novembra 2006. godine od trovanja radioaktivnom supstancom. Po tvrdnjama britanskih istražnih organa, polonijum-210 našao se u organizmu Litvinjenka 1. novembra, kada se u londonskom hotelu sreo sa Lugovojem.

Lugovoj je, međutim, odbacio svoju umešanost, optužujući za ubistvo britanske službe, rusku mafiju ili biznismena Borisa Berezovskog.

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.