Rusija odbila izručenje Lugovoja

MOSKVA, 5. jula 2007. (Beta) - Rusko državno tužilaštvo danas je i zvanično odbilo zahtev Velike Britanije za ekstradiciju Andreja Lugovoja, osumnjičenog za ubistvo bivšeg sovjetskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka u Londonu, javio je Interfaks pozivajući se na izvore u tužilaštvu.

Tužilaštvo još nije zvanično potvrdilo tu informaciju, a taj izvor je naveo da je odbijanje motivisano ruskim Ustavom koji ne dozvoljava ekstradiciju ruskih državljana.

Ranije su predstavnici tužilaštva i sam tužilac Jurij Čajka izjavili da Lugovoj neće biti isporučen Velikoj Britaniji upravo iz tog razloga. Takođe je stavljeno do znanja da će mu biti suđeno u Rusiji, u slučaju da bude dozvoljno dokaza.

Litvinjenko je umro u londonskoj bolnici 23. novembra 2006. godine od trovanja radioaktivnom supstancom. Po tvrdnjama britanskih istražnih organa, polonijum-210 našao se u organizmu Litvinjenka 1. novembra, kada se u londonskom hotelu sreo sa Lugovojem.

Lugovoj je, međutim, odbacio svoju umešanost, optužujući za ubistvo britanske službe, rusku mafiju ili biznismena Borisa Berezovskog.

Pogledajte još