PREPORUKA NEDELJE: Elizabeta Đorevska - serija, film, vino, restoran, knjiga

Za sebe ističe da je jedna sasvim obična žena koja se bavi malo neobičnim poslom-glumom, i pri tome još i voli to što radi. Planovi su joj da ljubav i žar za glumom ne posustanu i pored svih prepreka, a prva od njih je da ima jako malo uloga za žene u dramaturgiji, posebno našoj.

Čitaocima portala nadlanu.com preporučuje svoju omiljenu seriju, film, vino i restoran, a potom da se opuste uz roman “Prorok” Halila Džubrana.

SERIJA

- Trenutno "Shamelles", mada imam još gomilu omiljenih. Na prvom mestu je "Peaky Blinders", a tu je odmah i "Black Mirror".

FILM

- Veliki sam filmofil, teško mi je da se odlučim za jedan. Vašim dragim čitaocima, u zavisnosti od interesovanja, preporučujem svoje omiljene: iranski "Song of sparrows", libanski "Where do we go now", pa film Larsa Fon Trira "Braking Waves" i futuristički "Interstellar".

VINO

- Virtus, Sauvignon Blanc se smatra aristokratskim klasikom među belim vinima. Kao i svaka velika sorta vinograda, Sauvignon Blanc je "dete" zemlje na kojoj raste. Njegova aromatika je sa neobično jakom sortnom notom koja se menja u zavisnosti od regiona u kome raste. Vino je suvo, svetložute boje sa zelenkastim odsjajem, kristalne bistrine, na ukusu puno, sveže i hrskavo. Bogatstvu i punoći ovog vina sa diskretnim tonovima vanile, koja dodatno oplemenjuje aromatski kompleks, doprinosi to što je jedan deo fermentisao i odležavao u baricima i bačvama od francuskog hrasta.

RESTORAN

- "Pomodoro" je toplo malo mesto, u starom delu Beograda, osnovano 2005. godine sa željom da se okupe ljudi i da ljubav, znanje i iskustvo, koje su godinama sakupljali od velikih majstora i ljubitelja italijanske kuhinje i tradicije, iskoriste da nam kao ideju predstave i promovišu u pravom svetlu.

KNJIGA

- Prorok - Halila Džubrana. Ovo je vanserijska knjiga koja obuhvata skup propovedi i mističnih misli višestruko nadarenog pesnika, filozofa i slikara. Ovo nisu nikakva proročanstva već inteligentno osmišljene vizije bitnih tema koje se tiču sudbine svakog živog bića. Od rođenja, igre, pitanja šta je dobro a šta je zlo, pa do ljubavi, braka, sve do bolesti i smrti - sve su to teme koje okupiraju svakoga od nas na životnom putu. Džubran na jedan smiren, plemenit i velikodušan način baca pred nas bisere mudrosti i ispunjava nam dušu.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Andrija Marković/Privatna arhiva

Pogledajte još