Transmutacije

Ni kiša ni hladnoća nisu sprečili mnogobrojne poštovaoce umetnosti Ljiljane Stojanović da dođu po zaista lošem vremenu u Centar za grafiku i vizuelna istraživanja da vide jedanaest grafičkih listova iz najnovije serije radova naslovljenih „Transmutacije“.

Izložba je postavljena u vidu instalacije u galeriji, a sam naziv ukazuje na promene koje se u autorkinom radu uočavaju u kontinuitetu od samih početaka pa sve do ove izložbe.

Specifičan likovni izraz koji gaji Ljiljana Stojanović spontano ju je uvodio ka sve sintetičkijem iskazu, višem redu, apstraktnijem izrazu i sažimanju motiva u znak. Primena klasičnih grafičkih tehnika, ručno odštampanih linoreza i kineski pirinčani kvalitetni, čvrsti a providni papiri daju umetnici velike mogućnosti u slobodnom kreiranju i improvizaciji na zadatu temu.

U tekstu likovnog osvrta u katalogu Ljiljana Tašić između ostalog kaže: Transmutacije Ljiljane Stojanović doživljavamo kao vizuelne celine snažne treperavosti, kao zračenje energija koje prenose dobro odabrani plastični elementi prefinjenih vizuelnih kvaliteta, uzajamnih odnosa i artikulacije u prostoru. Njena umetnost je pre svega niska vizuelnih znakova, svedena na svoju suštinu, na kod, koji kad se jednom otkrije postaje svima blizak.

Zatim se stepenicama spustimo nivo niže u prijatan kutak uz koktel i ćaskanje, pa malo opet gore, nešto nas vuče da još jednom (iako je skroz nezgodno u tolikoj gužvi) pogledamo grafike, malo ćaskanja sa prijateljima, poznanicima... Kako si? Kad planiraš izložbu? Jesi li bio u galeriji... na izložbi...? Marko škljoca, penje se na galeriju, znam da uvek proba sva mesta, uglove, radi mali, svaka mu čast pa se vide i rezultati...

Izložba koju treba da vide i oni koji dobro poznaju grafiku, videće sigurno puno toga što će ih nanovo inspirisati, ali i oni koji tek ulaze u svet grafike jer će za nih ovo biti pravi uvod u svet grafike na najbolji moguć način, zanatski savršen i u visokim umetničkim dometima istovremeno. 

Ja ću, takođe, još bar jednom prošetati (transmisirati) do Transmutacija ne bhi li se transformisao, transponovao, transnadahnuo ovim divnim grafikama.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još