NEGATIVNO UTIČU NA FIZIČKO I PSIHIČKO STANJE ŽENE: Lista namirnica koje bi trebalo izbegavati za vreme menstruacije

Naime, stručnjaci tvrde da postoje određene namirnice koje mogu negativno uticati na vaše fizičko, ali i psihičko stanje za vreme menstruacije. O kojim je tačno namirnicama reč otkrijte u nastavku i pokušajte da ih izbegnete ili barem smanjite njihov unos tokom onih dana u mesecu:

Mlečni proizvodi

Ako vam je teško da potpuno izbacite mlečne proizvode iz ishrane, pokušajte barem da smanjite njihov unos za vreme menstruacije.

Ako ste ikada nakon macchiata ili pizze s puno sira osetili neprijatan bol u stomaku, onda znate kako mlečni proizvodi mogu delovati na probavni sistem, a u kombinaciji s menstrualnim grčevima to je samo još gore.

Šećer

Čokolada je mnogim ženama omiljena uteha tokom menstruacije, a razlog za to su podivljali hormoni. To dovodi do velike želje za slatkim, a prepuštanje tim porivima može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi. Posledice toga su još učestalije promene raspoloženja, napetost, iscrpljenost te pojačani grčevi.

Znamo da je okrutno tražiti od vas da potpuno izbacite šećer iz ishrane za vreme menstruacije, ali pokušajte da ga svedete na minimum.

Kofein

Znamo da ova lista postaje samo sve gora, pogotovo jer nam je kofein, odnosno kafa, tokom onih dana u mesecu i najpotrebniji zbog pojačanog umora. Ipak, bolje ćete se osećati ako izbegnete bilo kakve kofeinske napitke za vreme trajanja menstruacije.

Kofein utiče na sužavanje krvnih sudova pa tako i onih koji dovode krv u maternicu, što nije dobro – ispričala je doktorka Lori Shmek za Bustle.

Slana hrana

Sada se već verovatno pitate da li išta smete da jedete za vreme menstruacije. Naravno da smete, mnogo je opcija koje vam ostaju, poput voća i povrća, mesa, ribe i svega što nema mleka, kofeina, puno šećera ili soli.

Preslana hrana poput čipsa ili nekih drugih grickalica takođe se ne preporučuje za vreme menstruacije jer može izazvati nadutost što vam u onim danima u mesecu zaista nije potrebno.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.