Aleksandar Žukov novi šef Olimpijskog komiteta Rusije

MOSKVA, 20. maja 2010. (Beta-AP) - Olimpijski komitet Rusije izabrao je za svog novog predsednika vicepremijera Aleksandra Žukova, od koga se očekuje da poboljša učinak ruskih sportista posle razočaravajućih rezultata na Zimskoj olimpijadi u Vankuveru.

Rusija je osvojila svega 15 medalja u Vankuveru - najgori rezultat koji je ikad imala - zbog čega je ruski predsednik Dmitrij Medvedev zatražio ostavku glavnih olimpijskih zvaničnika u zemlji.

Članovi Olimpijskog komiteta Rusije nadaju se da će iskusni Žukov biti u stanju da bolje koordinira rad raznih ruskih sportskih federacija.

Žukov je bio jedini kandidat, I na izbornoj skupštini OKR izabran je tajnim galasnjem.

Njegov prethodnik Leonid Tjagačov podneo je ostavku nakon neuspešnog nastupa ruske olimpijske reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru. Tjagačov je danas izabran za počasnog predsednika OKR.

Žukov je nakon izbora da nema nameru da napusti funkciju potpredsednika vlade, već da će obe funkcije obavljati istovremeno.

On će biti pod pritiskom da ostvari uspešan nastup Rusije na Letnjoj olimpijadi u Londonu za dve godine i na Zimskoj olimpijadi 2014. u ruskom crnomorskom gradu Sočiju.

"Ostajem na mestu vicepremijera, moja uloga je da koordinišem rad državnih organa, OKR i sportskih federacija, kako bismo postigli cilj - pobedu u Sočiju", kazao je Žukov.

Pogledajte još