Budvanska rivijera – uživanje nadohvat ruke

Letnja sezona na Budvanskoj rivijeri uveliko je počela, a ona je u potpunosti spremna da u narednim mesecima ugosti turiste iz različitih zemalja i pruži im odmor za pamćenje. Osim prelepih plaža i kristalno čistog mora, ona nudi i izvrsne gastronomske specijalitete, razne kulturno-umetničke sadržaje, veliki izbor sportskih aktivnosti, ali i bogat noćni život.

Panorama Budve (Foto: Teodora Ćirić)

Budva je oduvek bila jedno od omiljenih letovališta srpskih turista, a ovo predivno mesto koje se spominje još u antičkom periodu pod nazivom Butua, osim svojim prirodnim lepotama, privlači turiste i svojom bogatom istorijom, kao i velikim izborom zabavnih sadržaja. Prema rečima direktora Turističke organizacije opštine Budva Mladena Franovića, turisti iz Srbije najčešći su posetioci ovog regiona nakon Rusa, ali i najdraži tamošnjim hotelijerima i ugostiteljima, te ih sa zadovoljstvom i ove sezone očekuju u velikom broju.

Mladen Franović, direktor TOB-a (Foto: Teodora Ćirić)

Za turiste svakako nezaobilazan i najzanimljiviji deo Budve jeste Stari grad prvenstveno podignut na malom ostrvu, koje je sa kopnom bilo povezano peščanom prevlakom, tombolom. S vremenom ono je postalo poluostrvo, dok se naselje širilo i izvan njegovih granica.

Stari grad Budva (Foto: Teodora Ćirić)

Arhitektura Starog grada pretežno je venecijanskog porekla, što se može odlično zaključiti po izgledu prozora, balkona i vrata na njegovim kamenim građevinama. Obeležja bogate viševekovne istorije grada mogu se videti na svakom koraku: od rimske nekropole na njegovom ulazu, antičkih pilona, Citadele, ranohrišćanske bazilike, rimskog žrtvenika i kamene česme do crkava Svetog Ivana, Svete Trojice, Svetog Save Osvećenog, kao i Santa Marije in Punta.

Pogled na Stari grad i Budvu (Foto: Teodora Ćirić)

Ono što turiste posebno raduje jeste prilika za šetnju zidinama Starog grada, podignutim u doba vladavine mlatačke republike, sa kojih se pruža veličanstven pogled na Budvu i Jadran. Stari grad je takođe idealno mesto za šoping, zabavu i opuštanje, jer se u njemu nalazi veliki broj prodavnica, butika, kozmetičkih salona, kafića, kao i Atelje umetnika koji pružaju turistima kompletan ugođaj. Takođe, u njegovoj blizini su i najlepše budvanske plaže, Mogren i Ričardova glava, koja je dobila ime po Ričardu Vidmarku glumcu iz filma „Dugi brodovi“ snimanom u Budvi početkom 60-ih godina.

Šetnja kroz Stari grad (Foto: Teodora Ćirić)

Osim toga, Budvani odmor posetilaca upotpunjuju i brojnim manifestacijama koje organizuju svake godine. Jedna od najpopularnijih svakako je i „Grad teatar“ sa tradicijom dugom više od 30 godina. Tokom njegovog trajanja Stari grad i prostor oko njega pretvaraju se u scenu na otvorenom, te tokom jula i avgusta svi turisti imaju prilike da uživaju u pozorišnim predstavama i koncertima, ali i likovnim postavkama i književnim susretima. Direktorka festivala Milena Lubarda poziva sve koji nisu do sada osetili čar ovog festivala da ga obavezno posete ove godine, jer ih čeka veoma zanimljiv i izuzetno bogat program.

Milena Lubarda, direktorka festivala "Grad teatar" (Foto: Teodora Ćirić)

Ono što Budvu izdvaja od ostalih mesta na crnogorskom primorju jeste i kvalitet smeštaja, odnosno veliki broj hotela i apartmana visoke kategorije. Među turistima i dalje su najpopularniji hoteli iz grupacije “Budvanska rivijera”, najveće turističke kompanije u Crnoj Gori (hoteli “Mogren”, “Slovenska plaža” i “Aleksandar” u Budvi, kao i “Palas” u Petrovcu). Poslednjih godina gostima je zanimljiv i hotel “Bracera” koji nudi mir i potpuno opuštanje u centru grada, dok je “Mediteran” u Bečićima idealan za porodični odmor. Takođe, atraktivnu ugostiteljsku ponudu upotpunjujuje i veliki broj noćnih klubova, kafića i restorana, od kojih je najpoznatiji “Porto” u blizini gradske marine.

Hotel & Resort "Mediteran", Bečići (Foto: Vesna Aćimov)

Budva takođe nudi i širok dijapazon sportskih aktivnosti za goste koji preferiraju aktivan odmor, kao što je biciklizam, skijanje na vodi, parasejling, posedovanje terena za košarku, fudbal i tenis, ali i Aqua park koji sa svojim arsenalom bazena i tobogana predstavlja zabavu za celu porodicu. Takođe, ljubitelji folklora mogu da uživaju u narodnim igrama na plotou ispred Starog grada.

Folklorno veče, Stari grad (Foto: Teodora Ćirić)

Tokom boravka na ovom delu Jadrana klasičan odmor često dobije i religiozni akcenat. Budvanski kraj odlikuje veliki broj zanimljivih manastira koje turisti rado posećuju, dajući na taj način svom letovanju kulturnu i duhovnu notu. Osim Podmaina, Reževića i Rustova, sve više posetilaca ima i manastir Praskvica koji se pominje još u 11. veku kao duhovni i politički centar Paštrovića.

Manastir Praskvica (Foto: Teodora Ćirić)

Ono što je posebno zanimljivo za turiste jeste i priča o Jegorovom putu koja se za njega vezuje. Naime, u 18. veku jednoruki kaluđer Jegor Stroganov nakon ubistva oficira u rodnoj Rusiji, došao je u Praskvicu zbog iskupljenja greha i zavetovao se da će izgraditi kameni put od mora do veoma nepristupačnog mesta Čelobrdo. Njegovim puteljkom danas prolazi na stotine turista godišnje, a priča je veoma popularna među turistima iz Rusije. Osim toga, u veoma bogatoj manastirskoj riznicu nalazi se veliki broj vrednih i veoma starih predmeta, a među njima je i ikona Svetog Nikole koju je pre oko sto godina oslikao Sveti Simeon Dajbabski.

Ikonostas crkve Svetog Nikole, manastir Praskvica (Foto: Teodora Ćirić)

Ono zbog čega je manastir takođe poznat jeste da se u crkvici na Svetom Stefanu koja pripada manastiru venčao i naš najpoznatiji teniser Novak Đoković sa svojom izabranicom Jelenom.

Prilaz manastiru Praskvica (Foto: Teodora Ćirić)

Na povratku iz Praskvice, turisti neretko svraćaju u jedan od najboljih restorana na rivijeri, “Paštrovića dvori”, sa veličanstvenim pogledom na Sveti Stefan.

Pogled na Sveti Stefan (Foto: Teodora Ćirić)

On se nalazi u malom mestu Blizikuće, a njegov domaćin Željko Niklanović svojom ljubaznošću, ugodnim ambijentom i besprekornom uslugom mami osmeh na lice čak i kod najizbirljivijih gostiju. U ovom restoranu možete probati izvrstan pršut, sireve od kozjeg i kravljeg mleka, ukusna jela od jagnjetine koja se “lepi na prste”, sveže ulovljenu robu, ali i usoljene masline i sok iz domaće radinosti, kao i kvalitetna crvena i bela vina punog ukusa za potpun ugođaj.

Pogled na Sveti Stefan iz restorana (Foto: Vesna Aćimov)

Takođe treba spomenuti da u Paštrovićima najviše uživaju sladokusci, jer je ovaj kraj nadaleko poznat po ukusnim slatkim delicijama od testa i vanillin šećera- ruštulama, patišpanju i “Zmaj torti”.

Ruštule (Foto: Teodora Ćirić)

Osim popularnih budvanskih, posetioci imaju običaj da brodićem ili automobilom obilaze i ostale plaže ovoga kraja, te je među njima veoma popularno Kamenovo, Drobni pijesak, Kraljičina plaža i Jaz, gde se do prošle godine odžavao EXIT-ov festival „Sea Dance“. Međutim, od ove godine on se seli u Buljaricu, što će biti izuzetna prilika za turiste da se osim Budve upoznaju i sa obližnjim mestom Petrovcem.

Petrovac na moru (Foto: Teodora Ćirić)

Petrovac na moru je predivno primorsko mesto na Jadranu, zbog kojeg ćete pomisliti da se nalazite na Azurnoj obali. Njegova glavna obeležja jesu mletačka tvrđava iz 16. veka pod nazivom Kastel lastva, popularni Kastio i Lazaret, građevina koja je nekada služila kao karantin za obolele. Naselje gleda na dva mala ostrva Katič i Svetu nedelju, koja se nalaze nedaleko od obale i savršeno se uklapaju u ambijent.

Petrovačka ostrva (Foto: Teodora Ćirić)

Osim kupanja na gradskoj, turisti posećuju i malu peščanu plažu Lučice, okruženu borovom šumom, koja važi za jednu od najlepših u ovom delu Jadrana. Petrovac osim kvaliltetnih smeštajnih kapaciteta, turistima nudi i obilje kafića i restorana gde se mogu probati najkvalitetniji specijaliteti crnogorske kuhinje i jela od plodova mora. Među njima po izuzetnoj usluzi izdvaja se restoran “Meditarraneo” čiju poslasticu “Tres leches” i vrhunski pripremljene morske plodove turisti spominju dugo nakon povratka kući.

Plato s plodovima mora (Foto: Vesna Aćimov)

Takođe, nije na odmet spomenuti da posetioce ovog malog mesta i ove godine očekuju brojne manifestacije i koncerti, spektakularne Petrovačke noći, kao i Jazz festival.

Promenada (Foto: Vesna Aćimov)

I šte reći na kraju, kad reči ne mogu u potpunosti da dočaraju miris mora, ukus vina i hrane, dodire sunčevih zraka i talasa, osmehe ljubaznih domaćina i toplinu letnjih noći? Ništa drugo ne preostaje nego da već sada spakujete kofere i krenete na put Budvanske rivijere i da reči zamenite mirisima, dodirima, osmesima i toplinom, tamo negde gde nebo ljubi more.

Budvanska noć (Foto: Teodora Ćirić)

Autor: Vesna Aćimov
Foto: Teodora Ćirić/Vesna Aćimov

Pogledajte još