UNOSAN I SKUP BIZNIS: Sve više krađa košnica u Belgiji

Britanski "Gardijan" piše da su pčelari dobili savet da budno motre na svoje insekte i obaveste policiju o svim sumnjivim aktivnostima nakon što je iz košnica u blizini flamanskog grada Tesenderlo nestalo 150.000 pčela.

Predsednik Udruženja flamanskih pčelara Luk Aspeslag rekao je da prima sve veći broj izveštaja o krađama iz belgijskih pčelinjaka.

Prema njegovim rečima, budući da je krađa pčela veoma teška i opasna, lopovi najverovatnije potiču iz pčelarske zajednice.

- Poslednjih godina primećujem povećan broj slučajeva. Pčele i njihova vrednost su danas mnogo interesantni. Laik najčešće može da ukrade med iz kutije. Možda pčelar posle zime nema više pčela i traži novu kvalitetnu populaciju. Ili je reč o nekome ko želi da iskoristi potencijalne proizvode košnice. Takođe, u igri je i ljubomora: pčelari bi da uzmu bolje pčele od nekog drugog - rekao je Aspeslag za list "De Standard".

Veruje se da su lopovi iz Tesenderloa košnice odneli u prikolici, imajući u vidu veličinu tereta. Ako bi upakovali med i prodali ga po tržišnoj vrednosti, procenjuje se da bi od zločina mogli da zarade i 1.000 evra.

Jedan od pčelara, koji se predstavio samo kao Patrik, rekao je da su preostale pčele loše reagovale na krađu.

- Lopovi su sigurno došli s prikolicom, jer košnice ne staju u kola i preteške su da bi ih nosio jedan čovek. Preostale pčele su traumatizovane i agresivne - naveo je Patrik.

Pčele su bile predmet posmatranja univerziteta u Gentu kao deo istraživanja o polenu, pa će to istraživanje sledeće godine morati da počne iznova.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još