Zvaničnik MIP-a Srbije optužuje Albaniju

BEOGRAD, 21. maja 2010. (Beta) - Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović optužio je u petak Albaniju da je na konferenciji Organizacije islamske konferencije (OIK) pokušala da kosovski problem predstavi u verskom, a ne u etničkom smislu.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da je albanska delegacija na konferenciji OIK-a u Dušanbeu predložila tekst rezolucije o Kosovu kojom se afirmiše njegova nezavisnost, pozivaju članice da priznaju Kosovo i traži da OIK, kako je naveo, "podrži Kosovare i muslimane na Balkanu".

"Video se jasan perfidan pokušaj da se kosovski problem predstavi u verskom smislu a ne u etničkom", rekao je Stefanović. Prema njegovim rečima, u tekstu se poziva i na afirmaciju Kosova u međunarodnoj areni, pozdravlja se članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci i potvrđuje opredeljenost za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom.

Nakon diplomatske akcije Srbije koja je, kako je rekao Stefanović, "bila dosta agilna i dinamična, a uz veliku pomoć prijatelja, članova OIK-a, uz neprekidan proces bombardovanja amandmanima ovog teksta, albanski predlog je doživeo fijasko i ništa od onoga što su tražili nije se našlo u završnom tekstu rezolucije".

Na ministarskoj konferenciji OIK-a koja je pre dva dana završena, usvojena je rezolucija o Kosovu. Albanija je, kako je javio Dojče vele, pozdravila tu rezoluciju za koju smatra da je "od velikog značaja za dalje priznavanje Kosova od drugih država".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.