HRANA ZA DUŠU: Sedam namirnica poboljšavaju raspoloženje

Zbog toga je važno jesti i onu hranu koja će nam pomoći da se osećamo bolje.

- Hrana koju jedemo definiše to kako se osećamo - rekao je nutricionista Džoš Eks, otkrivši kojih sedam namirnica su dobre za novi početak.

1. Losos

Eks tvrdi da mnoge osobe koje pate od depresije nisu jee hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu boljem funkcionisanju mozga. Osim lososa, dobar izvor omega-3 masnih kiselina su i skuša, čija semenke i žumanca.

2. Orasi

Orašasti plodovi su prepuni dobrih masti, a orasi su takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina.

3. Spanać

Tamni, zeleni listovi spanaća puni su folata i deluju kao prirodan lek protiv stresa. Osim spanaća, Eks preporučuje i šparglu, avokado, repu i brokule koje takođe u sebi sadrže folat.

4. Borovnice

Antioksidansi su važni za pravilno funkcioniranje organizma, a borovnice su ukusan način da ih obezbedite dovoljno. Istraživanja su pokazala da su kod osoba koje su konzumirale dovoljno antioksidansa simptomi depresije i anksioznosti znatno slabiji.

5. Kokosovo ulje

Zdrave masti utiču na veći nivo energije i bolje raspoloženje, zbog vitamina i minerala koje sadrže. Osim toga, pomažu u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala povezanih sa depresijom.

Izvori zdravih masti su kokosovo ulje, ekstradevičansko maslinovo ulje, avokado i orasi.

6. Sočivo

Sočivo je izvor proteina koji pomažu neurološku funkciju i drže hormone u ravnoteži.

- Kada ne konzumirate dovoljno proteina, postajete umorni, a imunitet slabi - tvrdi Eks.

7. Kefir

Probiotici pomažu u balansiranju bakterija u crevima. Kefir je prirodni probiotik sličan jogurtu koji možete da pronađete u svim radnjama.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još