LAGUNA PREDSTAVLJA: "Boja purpura" - Alis Voker

Foto: Promo/Laguna

To je priča o dve sestre – jedna je misionarka u Africi, a druga dete-nevesta sa američkog Juga – koje ostaju odane jedna drugoj uprkos vremenu, udaljenosti i tišini.

Sili je mlada crnkinja rođena u siromaštvu. U više navrata ju je silovao čovek kog zove ocem, uzeo joj je dvoje njene dece, razdvojio je od voljene sestre Neti i zarobio u gadnom braku. Ona upoznaje glamuroznu pevačicu Šug Ejveri – ženu koja je sudbinu uzela u svoje ruke. Sili postepeno otkriva moć i radost sopstvenog duha, što je oslobađa prošlosti i ponovo ujedinjuje sa onima koje voli.

Alis Voker je prva Afroamerikanka koja je dobila Pulicerovu nagradu, a Sili je jedna od najsnažnijih junakinja u književnosti. Koristeći kolokvijalni jezik i kratke rečenice omogućava čitaocu da se poveže sa likovima i njihovim kulturnim okruženjem. Pišući roman u epistolarnoj formi bez gramatičkih pravila, Alis Voker je stvorila remek-delo koji izaziva najjače emocije i pokreće važna intelektualna pitanja.

Po ovom romanu je Stiven Spilberg snimio film 1985. godine, nominovan za jedanaest Oskara – bio je to debi za Vupi Goldberg i Opru Vinfri.

Roman „Boja purpura“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, na sajtu www.laguna.rs i online knjižari www.delfi.rs.

Pogledajte još