fbpx

Spor sudija i tužilaca oko uvodne reči na suđenju Deliću

HAG, 9. jula 2007. (Beta) - Spor sudskog veća i tužilaca obeležio je u ponedeljak u Haškom tribunalu početak procesa protiv bivšeg načelnika Glavnog štaba Armija BiH Rasima Delića, optuženog za zločine mudžahedina nad Srbima i Hrvatima u centralnoj Bosni 1993-95.

Pošto je posebno veće Tribunala odbilo zahtev glavne tužiteljke Karla del Ponte da suđenje Deliću bude ustupljeno BiH, tužilac Deril Mandis zatražio je danas od sudija da početak procesa odlože za tri dana.

Mandis je rekao da bi u tom roku prikupio nove argumente protiv odluke sudskog veća predsedavajućeg Bakonea Molotoa kojom je broj svedoka optužbe protiv Delića ograničen na 55.

Pozivajući sudije da ponovo razmotre tu odluku, Mandis je upozorio da ako ona ostane na snazi, Tužilaštvo "neće biti u mogućnosti da dokaže svoje tvrdnje" i da bi "verovatni ishod suđenja bila oslobađajuća presuda".

Predsedavajući sudija Moloto insistirao je da Mandis izloži uvodnu reč optužbe, napominjući da će sudsko veće - pošto suđenje počne - razmotriti svaki zahtev optužbe da pozove dodatne svedoke.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.