fbpx

NAUČNICI UTVRDILI: Koliko šoljica kafe dnevno je zapravo dobro za organizam?

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Biology pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Četiri šoljice kafe dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo nemačko istraživanje po kome takva količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije osnažujući njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih ćelija od oštećenja.

Tim sa medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Leibnitz u Diseldorfu otkrio je da se zaštitni učinak postiže sa koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šoljice kafe dnevno.

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor ciklusa ćelije, prisutan u mitohondriji glavnih vrsta ćelija u srcu. U tim ćelijama mitohondrijski p27 poboljšavao je migracije endotelijskih ćelija, štitio ćelije srčanog mišića od smrti i pokretao pretvaranje fibroblasta u ćelije koje sadrže kontraktilna vlakna, a svi su ključni za oporavak srčanog mišića nakon infarkta miokarda.

Utvrdili su da kofein podstiče prelazak p27 u mitohondrije tako što pokreće pozitivne lančane događaje nakon što se postigne koncentracija kofeina koja odgovara unosu četiri šoljlice kafe.

- Naše istraživanje pokazuje da kofein deluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić delovanjem mitohondrijskog p27 proteina - kaže autorka studije Džudit Hendeler.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.