ŠPANIJA: Prvi slučaj "ukradenih beba" pred sudom

On je prva osoba kojoj se sudi u vezi sa skandalom "ukradenih beba".

Ispred sudnice protestovali su aktivisti, koji su nosili žute majce s natpisom "Pravda", zahtevajući ponovno pokretanje istrage na hiljadu sličnih slučajeva za vreme diktature Fransiska Franka i posle njegove smrti.

Takvi slučajevi dešavali su se i posle španskog građanskog rata 1936-1939. godine. Oni tvrde da su zvaničnici uzimali bebe od "nepodobnih majki" i davali ih porodicama povezanih sa Frankovim režimom, navodi "Rojters".

Sudi se doktoru Edvardu Veli koji je optužen za falsifikovanje dokumenata i otmicu deteta mlađeg od sedam godina.

Vela (85), koji je radio u bolnici "San Ramon" u Madridu, odbacuje optužbe. Ginekologa je tužila Ines Madrigal (49), tvrdeći da je falsifikovao njenu krštenicu iz 1969. godine da bi ženu koja je usvojila prikazao kao njenu biološku majku.

Bivši španski sudija Baltasar Garson zabeležio je slučajeve oko 30.000 španske dece, ukradene odmah po rođenju za vreme Frankove vladavine.

Aktivisti tvrde da na stotine sličnih slučajeva nikada nije došlo do suda zbog nedostatka dokaza ili zastarelosti. Ukoliko bude proglašen krivim, Vela bi mogao biti osudjen na 11 godina zatvora, piše "Gardijan".

Madrigal tvrdi da joj je, kada je napunila 18 godina, majka rekla istinu i sve do smrti je podržala da otkrije više o svojim korenima.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.