POSLE 15 GODINA: Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja u Beogradu

A u četvrtak će, u 21 čas (direktan TV prenos na RTS), uz multimedijalni spektakl na Trgu Republike, posle 15 godina od zatvaranja stalne postavke i četiri sezone građevinskih i konzervatorskih radova, naša najstarija muzejska institucija ponovo svečano otvoriti vrata.

Odmah posle učenika, koje je kroz muzej proveo ugledni muzičar Slobodan Trkulja, u renovirani atrijum zgrade podignute 1903. godine za Hipotekarnu banku, po projektu Nikole Nestorovića i Andre Nikolića, nagrnuli su predstavnici sedme sile, radoznali da vide šta je više od 30 kustosa osmislilo kao novu stalnu postavku. Novim sjajem zablistala su remek-dela, od vinčanskih skulptura i "Beogradske kameje", preko srednjovekovnih rozeta i fresaka, do "Kićenja neveste" Paje Jovanovića i "Vesele braće" Uroša Predića.

- Veoma smo zadovoljni onim što je urađeno i zahvalni predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi i Ministarstvu kulture, jer da nismo ostvarili kontinuitet, nikada ne bismo bili u prilici da završimo sve radove, kako na unutrašnjem delu objekta, tako i na fasadi, ali i na stalnoj postavci Narodnog muzeja. Srećni smo što sada imamo priliku da javnosti predstavimo našu obnovljenu stalnu postavku, koja je bila zatvorena od 2003. godine, pa očekujemo veliko interesovanje - ovim rečima obratila se na pretpremijeri otvaranja Narodnog muzeja, direktorka Bojana Borić Brešković.

I u sredu je u Muzeju bilo radno, postavljale su se legende, dopunjavale prazne vitrine, a novinari su mogli da zavire u obnovljene trezore banke zidane početkom 20. veka, u kojima će sada stajati numizmatička kolekcija. Bilo je mnogo gužve i nestrpljenja da se krene uz stepenice, da se bude među prvima koji će ponovo videti čuvenu zbirku Srednjeg veka, dela srpskih slikara 18. i 19. veka... Na kraju obilaska, posetioci su dobili lepeze sa "Devojkom u plavom" Đure Jakšića, koja je postala zaštitno lice novog života stare kuće. Muzej će sa otvaranjem dobiti i novi vizuelni identitet, u čijem osmišljavanju je učestvovao i dizajner Slavomir Stojanović Futro.

- Logo Narodnog muzeja, na kome su predstavljene dve rajske ptice iz Miroslavljevog jevanđelja a one u svojim kljunovima drže relikviju, pokušali smo da osavremenimo, kao i tu metaforu i analogiju, pa te dve ptice predstavljaju sam muzej, brižnog čuvara duha naše nacije. Estetika koju sam koristio je, pre svega, savremena, ali sa željom da se dočaraju i druga naša nasleđa - antička, keltska i rimska kultura - izjavio je Stojanović.

Podsećajući da će premijerka Ana Brnabić u četvrtak otvoriti Narodni muzej, Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan što se taj "prozor kulture" otvara nakon 15 godina.

- Uložio sam mnogo energije u nešto što su neki zatvorili pre 15 godina. Narodni muzej otvaramo posle mnogo truda i problema, raznih birokratskih čuda, kao što smo otvorili i Muzej savremene umetnosti. Taj prozor kulture ukazuje na drugačiju, uspešniju i bolju budućnost srpskog naroda - naglasio je predsednik Srbije.

TRI DANA BESPLATNO

Od četvrtka u 23 sata, neposredno posle svečanog otvaranja, Muzej će 24 sata raditi neprekidno, uz besplatan ulaz. Tokom vikenda, takođe, besplatno vrata će biti otvorena od deset ujutru do deset uveče. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, a četvrtkom i subotom od 12 do 20 sati. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedelja biti besplatan dan.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.