U kabini pilota bio i komandant vojnog vazduhoplovstva

VARŠAVA, 25. maja 2010. (Beta) - Komandant poljskog vojnog vazduhoplovstva, general Andžej Blašik bio je u kabini pilota do samog pada aviona Tu-154 predsednika Poljske Leha Kačinjskog 10. aprila kraj Smolenska u Rusiji, što je pojačalo teze u istrazi da su piloti, makar posredno zbog prisustva generala, bili pod pritiskom da slete na aerodrom i pod nemogućim vremenskim uslovima.

Informaciju da je upravo general Blašik bio ta druga osoba koja je u kabinu ušla nekoliko minuta pred tragični pad aviona i poginula sa njima u kabini, poljski mediji objavili su nezvanično pre nekoliko dana, a sinoć je u televiziji TVN24 zvanično potvrdio poljski predstavnik u ruskoj komisiji koja istražuje nesreću, Edmund Klih.

"U kabini je bio nekoliko minuta i ostao u njoj do samog kraja. Želeo je da vidi kakva je situacija", kazao je Klih koji je zajedno sa ruskim ekspertima preslušavao snimke iz crnih kutija i dodao da psihološka analiza tih glasova može da pokaže da li su i koliko bili pod pritiskom da po svaku cenu slete.

Kliha je za te izjave, koje su odmah ojačale tezu da su vojni piloti predsedničkog Tu-154 bili pod jakim pritiskom da slete, kritikovao danas oštro poljski ministar pravde Kšistof Kvjatkovski.

Pogledajte još