ZAVRŠENI MARATONSKI PREGOVORI: Evropski lideri postigli dogovor o migrantima

- Lideri EU su se sporazumeli oko zaključaka samita, uključujući i migracije - objavio je na Tviteru predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, nakon maratonskih razgovora koji su počeli juče kasno popodne.

Detalji dogovora nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je "evropska saradnja pobedila" i ocenio da je "iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska".

- Reč je o dobrom kompromisu. Postoje deklaracije o relokalizaciji na dobrovoljnoj bazi i one su zasnovane na konsenzusu - rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Italijanski premijer Đuzepe Konte, koji je tokom jučerašnjih razgovora blokirao usvajanje zaključaka, izjavio je da "Italija više nije sama".

Konte je juče stavio do znanja da neće pristati na bilo kakvo zajedničko saopštenje dok ne dobije šta želi vezano za migracije, rekavši da "želi dela".

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je položaj takođe delikatan zbog sukoba oko migracija unutar njene koalicije, je juče navela da je migrantsko pitanje "izazov koji može odlučiti sudbinu EU".

Neki od predloga tokom pregovora o migrantima su uključivali i formiranje "kontrolnih centara" u evropskim država koje bi se za to dobrovoljno prijavile. Odatle bi migranti koji imaju pravo na azil mogli odlaziti u zemlje koje ih prihvate.

Da bi se smanjio maksimalni broj brodova koji dolaze u evropske vode, Tusk je predložio da se stvore "platforme za iskrcavanje van Evrope" za migrnate spasene na moru, što bi "dovelo do kraja ekonomski model krijumčara ljudi".

Bilo je predviđeno da se na samitu deblokira reforma evropskog prava azila, ali je to napušteno kao cilj zbog prevelikih razlika.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.