NEMAČKOJ FALI MILION RADNIKA: Zaposliće i one bez kvalifikacija, ali pod ovim uslovima

Posla ima, ali nema radnika, i to je veliki problem na koji ukazuje sve više nemačkih firmi. Trenutno im nedostaje 440.000 visokokvalifikovanih radnika.

Samo u elektroindustriji fali 50.000 inženjera, u IT-sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u mašinogradnji raspisano oko 11.000 konkursa, 50 odsto više nego godinu dana ranije.

U međuvremenu, čak 60 odsto nemačkih kompanija ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem. Svaka peta firma zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije sarađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji sopstvenih radnika.

Šesnaest procenata firmi je uvelo fleksibilne radne modele poput "džob šeringa", dok je 13 odsto njih spremno da zaposli i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija, ali s potencijalom daljeg razvoja.

Cilj nemačke vlade je puna zaposlenost, i to već 2025. Prema nekim prognozama, Nemačkoj bi 2030. moglo da nedostaje više od tri miliona kvalifikovanih radnika.

Trenutno je slobodno preko milion radnih mesta, ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

Arber Bajrami u Nemačkoj živi protekle tri godine. Studira germanistiku i pomalo radi. Za medije je ispričao kolike šanse imaju mladi koji trbuhom za kruhom odlaze u Nemačku.

- Tu se vrlo lako dolazi do posla, iako postoji određen nivo diskriminacije. Vlada ogromna potražnja za radnom snagom, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Ako neki kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga izdvajaju od konkurencije, relativno će lako naći posao u Nemačkoj - tvrdi student.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još