Beograd spreman na novi duh saradnje

LJUBLJANA, 26. maja 2010. (Beta) - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u sredu za ljubljansko Delo da je srpska vlada spremna za novi duh saradnje u rešavanju pitanja nasleđa bivše SFRJ, ali da je za to potrebna dobra volja svih strana.

U intervjuu povodom posete Sloveniji, Cvetković je rekao da "nije sasvim tačno" da se Srbija zalaže za bilateralno rešavanje pitanja imovine, za razliku od Slovenije koja zagovara rešenje u okviru bečkog sporazuma o sukcesiji.

Premijer Srbije rekao je da većina članova mešovite komisije za sukcesiju iz država nastalih raspadom SFRJ nije prihvatila da se problem imovine rešava u okviru sukcesije. Na čelu onih, koji su smatrali da su potrebni bilateralni sporazumi bila je Hrvatska, dodao je Cvetković.

On je takođe naveo da je Srbija Sloveniji već vratila nekoliko preduzeća i da je, budući da nije bilo reciprociteta, predložen bilateralni sporazum koji bi obezbedio reciprocitet. Prema Cvetkovićevim rečima, Srbija ništa nije uradila na štetu slovenačke imovine uredbom o zaštiti svojine radnih organizacija, koje imaju sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, rok za dogovor produžen je više puta, a preduzeća su isključena iz privatizacije.

Pogledajte još