Izborna reforma uslov za brobu protiv korupcije

BEOGRAD, 26. maja 2010. (Beta) - Predsednik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenio je u sredu u Beogradu da je Srbiji za uspešnu borbu protiv korupcije potrebna promena izbornog sistema i ukidanje institucije blanko ostavki narodnih poslanika.

"Partije su od narodnih poslanika napravile delegate i sada imamo ne višepartijski nego više delegatski sistem", rekao je Goati na konferenciji za novinare govoreći o odnosu politike i korupcije u Srbiji.

Kao primere, kako je rekao, svemoći partija u Srbiji koja ne postoji ni u jednoj drugoj demokratskoj državi, Goati je naveo da stranke nakon parlamentarnih izbora sa lista od 250 kandidata biraju narodne poslanike nezavisno od redosleda na listi, kao i da ih obavezuju da potpišu blanko ostavke.

Potrebno je promeniti sadašnji posredni proporcionalni izborni sistem, jer na osnovu njega partijska rukovodstva nakon izbora sa liste od 250 kandidata biraju narodne poslanike pretvarajući ih u svoje delegate, rekao je Goati i dodao da treba ukinuti i blanko ostavke koje ne postoje u drugim demokratskim zemljama.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.