Razmotriti cene putarina u okruženju

BEOGRAD, 26. maja 2010. (Beta) - Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je u sredu da pre odluke o poskupljenju putarine u Srbiji treba prikupiti informacije o cenama u okruženju.

"Neophodna je i analiza šta donosi kao krajnji efekat poskupljenje. To su osetljive stvari i ne treba o njima odlučivati ishitreno", izjavio je Mrkonjić, a navodi se u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu.

Javno preduzeće Putevi Srbije zatražilo je od Vlade Srbije poskupljenje putarina za 11 odsto. Kako navode u Putevima Srbije, razlog za poskupljenje je jer su u februaru 2009. godine snižene cene putarina za vozila sa stranim registarskom tablicama za 40 odsto i time izjednačena za cenom putarine za domaća vozila.

U tom preduzeću navode i da je poslednja promena cena putarine bila u 2008. godini. Ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog, putarina za putnička vozila, na primer od Beograda do Niša poskupeće sa 730 dinara na 810 dinara. Od Beograda do Šida putarina za sada košta automobile 340 dinara, a za šlepere 2.050 dinara.

Pogledajte još