Postupak protiv Koka Kole u Srbiji

BEOGRAD, 26. maja 2010. (Beta) - Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je po službenoj dužnosti postupak protiv Industrije bezalkoholnih pića Koka Kola (Coca Cola) iz Beograda, objavljeno je na sajtu Komisije (www.kzk.gov.rs).

Komisija treba da utvrdi da li je Koka Kola (Coca-Cola Hellenic Bottling Company Srbija) zloupotrebila dominantni položaj na tržištu Srbije. U obrazloženju je navedeno da je Komisija prikupljajući podatke od učesnika na tržištu alkoholnih i bezalkoholnih pića došla do saznanja "koja osnovano upućuju" da je Koka Kola u poslovnom odnosu sa svojim kupcima i partnerima prekršila Zakon o zaštiti konkurencije.

Sporne su ugovorne odredbe kojima se utvrđuje vrsta rabata, postupak, način i uslovi za ostvarivanje prava na njihovu isplatu. Novim Zakonom o zaštiti konkurencije, koji je u primeni od novembra 2009. godine, Komisija je dobila ovlašćenje da može po službenoj duznosti pokretati postupke za utvrđivanje postojanja zloupotreba na tržištu, dok je ranije to mogla da radi samo na osnovu prijava.

Pogledajte još