Silajdžić imao dozvolu suda za posetu Jurišiću

SARAJEVO, 26. maja 2010. (Beta) - Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić imao je pismenu dozvolu Okružnog suda u Beogradu da 25. maja u zatvoru poseti Iliju Jurišića, rekao je u sredu agenciji Beta Silajdžićev savetnik Damir Arnaut.

Arnaut je rekao da je u ovom slučaju poštovana diplomatska procedura, odnosno da je Ambasada BIH u Beogradu takav zahtev uputila Ministarstvu pravde Srbije, te da je zvanično Okružni sud u Beogradu dozvolio posetu Silajdžića Jurišiću.

Ilija Jurišić je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u napadu na vojnike JNA u Tuzli, 1992. godine. "Nas je u neku ruku poslužila sreća. Iako smo od srbijanske strane još u petak 21. maja dobili pismeno odobrenje za predsedavajućeg Silajdžića i njegov tim da posete Jurišića 25. maja, Ministarstvo pravde Srbije je to jutro - u vreme kada je predsedavajući trebalo da bude na putu za Beograd - odaslalo obaveštenje o obustavljanju svih poseta tom zatvoru do petka 28. maja", objasnio je Arnaut.

On je dodao da je "plan bio da Silajdžić sleti u Beograd i tek tada dobije obaveštenje da ipak ne može posetiti Jurišića, odnosno da se dovede pred svršen cin". "Meni je žao što se srbijanska strana služi tako neprimerenim trikovima, ali je činjenica da su oni i pored savršeno smišljenog plana na kraju imali jedan veliki peh zbog kvara na Lufthansinom avionu", rekao je Silajdžićev savetnik.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.