ZBOG BURNIH REAKCIJA UKLONJEN SPOT: Australijanci snimali reklame u Jasenovcu!

Oni su umesto ove reklame, postavili kadrove koje su napravili kod Spomenika revolucije u Podgariću kod Bjelovara, gde je bila partizanska baza Moslavine. Tokom dana sklonili su i ovaj spot.

Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Jasenovac" Ivo Pejaković kaže da su informacije o reklami dobili preko medija.

- Odmah smo reagovali i tražili da se zaustavi takva reklama. Poslali smo zahtev da se ukloni i dobili smo informaciju da je to urađeno. Kod nas nema ograda, nema zidova ni barijera i naravno da se mogu napraviti snimci unutar Spomen-područja. Postoje čuvari koji obezbeđuju ceo kompleks, ali oni ne mogu da znaju ko će koristiti fotografije i u koje svrhe - kaže Pejaković.

Savo Štrbac iz "Veritasa" kaže da "ako su snimali, a nisu znali o čemu se radi, onda im se može oprostiti, ali, ako jesu, onda je to morbidno".

- Ne mogu da zamislim da neko snima spot za naočare na mestima gde su ljudi mučeni. Tačno je da su komunistički spomenici koji su podizani u bivšoj Jugoslaviji impresivni i popularni u svetu, ali je sa druge strane pitanje da li je moralno koristiti ih u kadrovima za bilo kakve reklame - priča Štrbac.

Štrbac podseća da se na spisku žrtava nalazi 20.056 dece i da je među njima 60 odsto srpskih mališana.

Inače, kompleks Spomen-područja Jasenovca uređen je 1968. godine i obuhvata uže područje bivšeg koncentracionog logora Ciglana - Jasenovac. Na spomen-području su označena mesta gde su bili logorski objekti i stratišta, a put do spomenika Cvet je popločan pružnim pragovima. Sličnih pokušaja da Jasenovac služi kao pozadina nekoj reklami do sada nije bilo.

Među preživelim logorašima danas su samo oni koji su u Jasenovcu bili kao deca. U udruženju u Beogradu ih ima 366, a moguće da ih ima još koji nisu članovi, jer nikada nisu smogli snage da govore o mukama koje su prošli. Oni čuvaju sećanja na žrtve, a 11. jula će, između ostalih, dodeliti zahvalnice ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i ambasadorki Izraela u Srbiji Aloni Fišer Kam zbog izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav" koja je ove godine održana u zgradi UN u Njujorku.

Izvor: Novosti
Foto: Valley Eyewear - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još