Rupel za "Ahtisarija plus"

LONDON, 12. jul 2007. (FoNet) - Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel je upozorio da je neophodno popuniti prazninu između Slovenije i Grčke, jer bi Evropa, ako to ne učini, mogla skupo da plati neodlučnost.

U autorskom tekstu za londonski "Indipendent", kako prenosi Bi-Bi-Si na srpskom, ministar spoljnih poslova Slovenije, koja će 1. januara 2008. preuzeti predsedavanje Evropskom
unijom, objasnio je zašto je neophodno da se jugoistok Evrope što pre integriše u Evropsku uniju.

Rupel je pri tom objasnio i prilike u svakoj od zemalja koje se nalaze na tom prostoru, a najviše pažnje je poklonio Srbiji za koju kaže da je "čekaju veliki izazovi".

"EU podržava Ahtisarijev plan, mada bismo mogli možda da razmislimo o njegovoj doradi, nekoj vrsti plana 'Ahtisari plus'. O tome bi moglo da se razgovara u periodu koji je određen za dodatne pregovore", smatra on.

"S druge strane, Srbiji bi trebalo da se garantuje evropska budućnost. Beograd ne bi trebalo da bira između Evrope i Kosova, baš kao što ni međunarodna zajednica ne bi trebalo da bude suočena s izborom između Kosova i Srbije", zaključuje šef slovenačke diplomatije u "Indipendentu".

Pogledajte još