IZBEGNITE IH: Dvanaest loših navika kojim svakodnevno uništavate svoju kožu

Zagađen vazduh, sunčevi zraci i brojni drugi faktori mogu trajno da oštete kožu i dovedu do učestalih poseta dermatologu koji, nažalost, u većini slučajeva ne mogu u potpunosti da poprave učinjenu štetu. Ali kako biste sami doprineli zaštiti i nezi kože, obratite pažnju na sledeće loše navike:

1. Pretpostavljate da je sva prirodna kozmetika dobar izbor

Koliko god prirodni sastojci mogu pozitivno uticati na našu kožu, isto toliko mogu biti i loši. Najbolji primer je vrlo popularno kokosovo ulje koje se preporučuje za različite stvari, s prećutkivanjem istine o njegovim posledicama. Naime, kokosovo je ulje izuzetno komedogeno, odnosno začepljuje pore i može biti glavni krivac za akne i bubuljice.

2. Koristite proizvode za decu

Iako je namenjeno deci, ne znači da je namenjeno i vama. Dečji proizvodi često sadrže veštačke mirise koji mogu iziritirati vašu osetljivu kožu.

3. Smatrate da su svi hipoalergenski proizvodi dobri za osetljivu kožu

Skoro svaki proizvod koji ima oznaku hipoalergenskog ima barem jedan alergen koji može nepovoljno uticati na vašu kožu.

4. Pokušavate da na silu odstranite akne

Jedino čemu možete doprineti tim postupkom jesu sve vidljiviji ožiljci i iziritirana koža koja postaje još osetljivija. Mehanički piling ako imate problema s aknama, trebalo bi da koristite najviše jednom nedeljno.

5. Sami istiskujete bubuljice

Odolite ovoj potrebi kada god možete. Osim što vam mogu ostati ožiljci, postoji velika mogućnost da će vam se mesto istisnute bubuljice inficirati pa ćete se sledeći dan probuditi s još bolnijom i većom.

6. Retko menjate jastučnicu

Prema preporuci stručnjaka, jastučnica bi trebalo da se menja najmanje jednom nedeljno. Jastučnice se vrlo brzo prljaju i mogu biti glavni uzrok začepljenih pora.

7. Prečesto koristite piling

Čak i ako nemate problem s aknama, piling je tretman koji biste trebalo da obavljate najviše dva puta nedeljno i to što je blaže moguće. Prejako struganje lica izaziva iritacije i osetljivost. Ako ste primetili da su mehanički pilinzi pregrubi za vašu kožu, zamenite ih hemijskim pilinzima koji će isto tako odraditi posao.

8. Tuširate se vrućom vodom

Vruća voda isušuje kožu u velikoj meri. Kako biste podstakli cirkulaciju i izbegli preterano isušivanje kože, tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom.

9. Koristite vlažne maramice za uklanjanje šminke

Upravo vlažne maramice mogu biti krivac za alergijsku reakciju. Zamenite ih blagim gelom za umivanje i micelarnom vodicom.

10. Spavate sa šminkom

Osim što tako začepljujete pore, ostavljate kožu da se celu noć bori s prljavštinom koja se nakupila tokom dana, od gradskog smoga do znoja.

11. Koristite preveliku količinu proizvoda ili previše različitih proizvoda

Ni jedno ni drugo nije dobro za vašu kožu. Ne biste trebalo previše da eksperimentišete s različitim proizvodima jer vam to može doneti više štete nego koristi. Isto tako, pridržavajte se količine proizvoda koja piše na ambalaži.

12. Oslanjate se na kremu sa zaštitnim faktorom

Preterano izlaganje suncu nije dobro čak ni u slučaju da ste prethodno naneli zaštitni faktor. Direktno izlaganje suncu trebalo bi da izbegavati u najtoplijim dnevnim satima, a vitamin D radije konzumirajte putem suplemenata.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još