DA LI ZAISTA UGROŽAVAJU ZDRAVLJE: Šest mitova o ljudskom telu u koje ne treba verovati

Istražili smo neke od najpopularnijih mitova o telu koje bismo odmah mogli da zaboravimo!

Vitaminski dodaci ishrani čuvaju zdravlje

Mnogi misle da vitaminskim dodacima ishrani mogu sačuvati svoje zdravlje, ali vitamini u tabletama se često ne mogu apsorbovati ili se apsorbuju samo delimično. Jednostavnije je unositi vitamine iz prirodnih izvora kao što su voće i povrće, meso, jaja. Ovaj način svakako je i mnogo zdraviji.

Alkohol uništava moždane ćelije

Prekomerne količine alkohola mogu poremetiti metabolički proces u telu i dovesti do nestašice kiseonika, što može naštetiti ćelijama mozga, ali ih neće u potpunosti uništiti. Dakle, prekomerna konzumacija alkohola jeste štetna, ali čaša vina neće ozbiljnije ugroziti vaše zdravlje.

Šećer izaziva hiperaktivnost kod dece

Ovaj mit je neistinit jer nije problem samo u šećeru nego bilo kom višku kalorija. Međutim, deca najviše vole slatkiše, a šećer se brzo vari, zato ga najčešće povezuju s hiperaktivnošću.

Smeđi šećer je zdraviji od belog

Većina ljudi smatra da je smeđi šećer zdraviji od belog, što je potpuno pogrešno. On je u osnovi i dalje isti šećer, samo što sadrži više vode i smeđu boju.

Antibiotici leče sve

Mnogi misle da antibiotici leče prehlade, infekcije i viruse. Istina je da su antibiotici učinkoviti lekovi, ali deluju samo u borbi protiv bakterija. Kada je reč o virusima, nisu uopšte korisni.

Moramo imati 8 sati sna

Istina je da se svi razlikujemo, pa tako i naša potreba za spavanjem. Iako je preporuka spavati barem 7 sati tokom noći, postoje oni kojima je dovoljno samo 5! Potreba za snom može biti genetski uslovljena, ili može zavisiti od načina života i dnevnih aktivnosti.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.