Karadžić traži mesec dana pauze

HAG, 27. maja 2010. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić zatražio je u četvrtak od Haškog tribunala da mu suđenje bude prekinuto na mesec dana kako bi mogao da pregleda i prouči ratne beleške generala Ratka Mladića, koje mu je dostavilo tužilaštvo.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština; zločine protiv čovečnosti širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95. Za ista zlodela optužen je i Mladić, tada komandant Vojske RS, koji je još u bekstvu.

Vlasti Srbije su, krajem februara, tokom pretresa stana Mladićeve supruge Bosiljke u Beogradu, zaplenile 18 generalovih radnih beležnica sa oko 3.500 stranica zapisa sa sastanaka kojima je prisustvovao 1991-96. Haško tužilastvo, kome su elektronske kopije beležnica dostavljene u aprilu, zatražilo je od sudija da te beleške, koje je predalo i odbrani, uvrste na spisak dokaza protiv Karadžića.

Karadžić, koji se brani sam, u četvrtak je zatražio da pretresno veće obustavi proces na 30 dana, pošto svedok optužbe Kolm Dojl završi iskaz koji je u toku. Odbrana je obrazložila da joj je toliko vremena potrebno da pregleda, razmotri i organizuje Mladićeve beleške.

Pogledajte još