fbpx

Duh Kana u Šumadiji: Filmski festival u Sopotu - Sofest 2018.

- Ovde su započete mnoge značajne filmske ​​karijere i učinjen​i​ prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije – rekao je na otvaranju Živorad Milosavljević predsednik opštine Sopot i predsednik Festivalskog odbora.

- Ove godine, pružili smo priliku da se na “Sofestu” takmiče i filmovi drugih država u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti. Prve ocene kažu da stojimo dobro, najmanje ravopravno.

Značajna odrednica ovogodišnjeg festivala, data u sloganu "Sve naše varljive godine", je obeležavanje ​​pet decenija od velikih demonstracija 1968. To je tema i izložbe plakata "1968/2018", koja je postavljena u Galeriji CZK "Sopot".

- Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja. Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film. Više reči o refleksiji 68. u filmu biće reči na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za danas za petak, 6. jul – kazao je član Odbora "Sofesta" Aleksandar Avramović.

Koncertom Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje "Višnja na Tašmajdanu". Zauzvart "Sofest" mu je darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.

- Hvala vam na nagradi. Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja i više – rekao je Borisavljević.

- Srećan sam što sam nagrađen za film koji sam radio kada sam imao samo 21 godinu. Izgedamo mnogo bolje posle 50 godina nego tada. Muzika u filmu mora da bude u drugom planu.

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića, koji je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog dela “Nacionalna klasa”, dok je aplauze publike pobrao i KUD "Kosmaj" iz Sopota.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma "Filmskih novosti" iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića "Nigde".

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića.

Nagrađena ostvarenja 47. "Sofesta" biće besplatno prikazana u Domu omladine 9. jula. O laureatima će odlučivati glumci Hristina Popović i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić, a biće dodeljena priznanja za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, kao Gran pri i nagrada publike.

Danas, 6. jula između ostalih na Sofestu film „Čelične ratnice“

http://www.sofest.rs/Vesti/1752/Intervju--Celicne-ratnice-Jelene-Mile.shtml

06.07. u 19h „Prokleti pas“

06.07. u 21h „ Ederlezi Rising“

06.07. u 23h „Osnove ubijanja“

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.