Čelo svira srcem

Svaka reč o muzici u izvođenju Miše Majskog i orkestra “Virtuoznih Italijana” može biti opasno suvišna i bahata

Grupa zaljubljenika u klasične zvuke bila je u prilici da razvija sluh, “napuni baterije”, obogati emocije i misili, ili jednostavno gleda malo umetničko čudo.

Posle šest godina beogradskoj publici ponovo se predstavio Miša Majski, čije se eterično, emocijama nabijeno, muziciranje, možda, najbolje može predstaviti kao nesvakidašnji spoj velelepne renesansne slike i šarmantnog dečjeg crteža.

Završni koncert ovogodišnjeg “Čelo festa”, na kojem su se mogli čuti neki od šlagera klasične muzike, u organizaciji Jugokoncerta, u Centru "Sava", Miša Majski je posvetio svom učitelju Mstislavu Rostropoviču.

Na programu su bila dela Petra Iljiča Čajkovskog – "Serenada za gudače" C dur op.48, Bruha – "Kol Nidrei za violončelo i gudače", Hajdna – Koncert u C duru, Đakoma Pučinija – "Hrizanteme za gudače", Nina Rota – "Končerto za gudače", uz neizbežnog Vivaldija na bis.

Umetnik Miša Majski je čovek koji se ne može ignorisati. Od učenika Konzervatorijuma “Čajkovski” u Moskvi, robijaša u nekom od zatvora i radnih kampova bivšeg SSSR-a, štićenika mentalne institucije, emigranta na zapad, do debija u „Karnegi holu“, kada je dobio od anonimnog darodavca čelo „montanjana“ iz 18. veka, na kojem je svirao i pred publikom u Srbiji. Nesvakidašnja pojava u čudnom fraku, razbarušene sede kose, umetnik koji istovremno, na svoj način, i diriguje i muzicira.

Majski kaže da s publikom uspostavlja kontakt na više nivoa. Tehnički ili fizički kad prenosi zvuk do uva slušaoca, intelektualni, kada pokušava da muzikom prodre do nečijih misli i krajnji i najviši - emocionalni, kad se uspostavlja veza od srca do srca. Sreća je što je Majski, počeo da puši u petoj godini, a u osmoj ostavio cigarete i krenuo da svira violončelo.

Svi usponi i padovi i, pre svega, puno dostojanstvenih emocija koje nikad ne skreću u patetiku, to je zvuk gudala Miše Majskog. Sva bol, radost i patnja, uspesi i neuspesi, koncentisani su na odnos pun poštovanja i odanosti prema čoveku i muzici.

Tekst: Danijela Tadić
Fotografije: Mirjana Ristić

Pogledajte još