Srbija lider regiona u promociji stranih ulaganja

BEOGRAD, 27. maja 2010. (Beta) - Srbija je dobila iznadprosečne ocene Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u većini oblasti koje utiču na stvaranje povoljne klime za direktne strane investicije, objavilo je u četvrtak srpsko ministarstvo ekonomoije.

Državna sekretarka u tom ministarstvu Vesna Arsić je navela da je Srbija u pojedinima oblastima na najvišem nivou i ima ocenu pet, ali da još postoje oblasti u kojima treba raditi na poboljšanju.

"To je potrebno uraditi posebno u delu zaštite intelektualne svojine i vlasništva, zemljišta i izgradnje, kao i administrativnih procedura", rekla je ona u Beogradu na predstavljanju indeksa investicione reorme jugoistočne Evrope.

Navela je da se u analizi, koju je uradio Investicioni komitet OECD pod nazivom Investicioni reformski indeks 2010, prvoj nakon 2006. godine "može videti da je Srbija postigla značajan napredak u mnogim sektorima", a jedan od najbolje ocenjenih je promocija stranih ulaganja, kao i pristup finasijama za podršku preduzećima.

Analiza je rađena za zemlje CEFTA, Rumuniju i Bugarsku, a obrađeno je više od 100 pokazatelja koji govore o "investicionoj klimi, promociji invevsticija, institucijama koje se bave smetnjama koje imaju strani investitori, ljudskim resursima koji mogu da opsluže potrebe stranih investitora, birokratskim procedurama, izgrađenosti infrastrukture, kvalitetu propisa, radu institucija, zaštiti vlasničkih prava".

Pogledajte još