Nastavljeno suđenje Ademiju i Norcu

ZAGREB, 12. jula 2007. (Beta) - Suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za ratne zločine u vojnoj akciji "Medački džep", nastavljeno je danas u Zagrebu čitanjem ratnih dnevnika o događajima tokom akcije koja je sprovedena u septembru 1993. godine.

To je treća rasprava do sada na kojoj su se isključivo čitali dokumenti i izveštaji koje je tokom istrage prikupilo tužilaštvo i kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Advokat Dragan Jovanić, koji na suđenju zastupa žrtve, uglavnom civile srpske nacionalnosti, nakon suđenja je izjavio kako smatra da je reč o vrlo važnim dokazima, koji pokazuju da je na tom području bilo egzekucija.

On je dodao da iz pročitanih dokumenata proizlazi da nijedan od neprijateljskih vojnika nije zarobljen što znači da je bilo egzekucija.

Do završetka poslednje ovonedeljne rasprave nije sigurno da li će u ponedeljak biti saslušan kao svedok bivši komandant specijalne policije, general Mladen Markač, kojem su kao haškom optuženiku zabranjeni javni istupi.

Markačev advokat Goran Mikuličić danas je izjavio da još nije dobio odgovore od Haškog tribunala da li Markač, protiv koga u Hagu još nije počeo postupak za ratne zločine tokom akcije "Oluja" 1995. godine, može kao osoba pod sudskom nadležnošću da svedoči u postupku protiv Ademija i Norca.

Mikuličić je rekao da je haško tužilaštvo zaključilo da nema razloga da se Markač ne pojavi na sudu, ali je dodao da konačnu odluku treba da donese sud koji je i u nekim drugim slučajevima znao da se u poslednjem trenutku oglasi.

Predsednik sudskog veća Marin Mrčela saopštio je da će raspored saslušanja svih poznatih svedoka, osim zaštićenih ili onih iz inostranstva, biti poznat u ponedeljak, kada bi kao prvi svedoci pred sudom trebalo da se pojave bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Jarnjak i Mladen Markač.

Mrčela je rekao da veruje da bi salušanje svih svedoka moglo da bude završeno do 10. oktobra.

U prvom postupku preuzetom od Haškog tribunala, Ademi i Norac se terete po komandnoj odgovornosti za zločine nad civilima tokom akcije "Medački džep", preterano i neselektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.

Pogledajte još