PET KLJUČNIH SAVETA: Kako da budete fit u tridesetim

Žene teže pronalaze vreme za zdravu ishranu, dok balansiraju odgovornosti na poslu i kod kuće, a u nekim slučajevima i predmenstrualni simptomi imaju tendenciju da povećaju telesnu težinu ženama u kasnim tridesetim godinama. To ipak ne znači da bi trebalo da odustanete od gubitka težine. Kad zagazite u tridesete važno je da donesete prave odluke i odaberete pravilan i zdrav način mršavljenja, a uz ove korisne savete ostaćete fit dugo nakon tridesetih.

Jedite pet puta dnevno – brojni nutricionisti preporučuju da se jedu tri obroka i dve užine dnevno. Potrudite se da obroci budu dobro izbalansirani. I ne zaboravite da je doručak najvažniji obrok, koji redovnim konzumiranjem povećava mogućnost mršavljenja.

Odlučite se za proteine – veliki unos proteina zadržaće vas sitima dva do tri sata. Zato birajte jogurt, kuvana jaja, kuvano meso i proteinske pločice s niskim udelom šećera. Pazite da svi vaši obroci i grickalice imaju najmanje 14 g proteina i 25 g ili manje ugljenih hidrata, a sastojke proverite na deklaraciji. Dobar primer je grčki jogurta koji sadrži 17 g proteina i 6 g ugljenih hidrata, što je idealno za kombinaciju s drugim namirnicama.

Poslužite zdravu hranu – nije lako svaki dan kuvati ono što cela porodica voli, ali kuvanjem zdrave hrane činite uslugu svim njenim članovima. Unapred isplanirajte dobre i zdrave obroke tako da svi imate koristi od njih, a da pritom uživate.

Uskladite se s tehnologijom – ako vam nedostaje motivacije, samo pogledajte svoj telefon. Većina pametnih telefona ima opciju merenja koraka, a vaš cilj bi trebalo da bude barem 10 hiljada koraka dnevno. Osim toga, postoje i aplikacije koje će vam pomoći da pratite šta jedete i izračunate dnevni unos kalorija.

Naspavajte se – ako imate bebu ili malo dete, dobar san vam je možda nepoznanica. Stručnjaci se slažu u jednom: spavanje je ključno za gubitak težine. Nedostatak sna može uticati na hormone koji regulišu apetit, što dovodi do povećanja telesne težine. Da biste dobili više sna, držite spavaću sobu na optimalnoj temperaturi, idite na spavanje uvek u isto vreme, zamračite sobu i utišajte telefon.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pexels

Pogledajte još