POD POKROVITELJSTVOM ANE BRNABIĆ: Kongres međunarodne federacije za pozorišna istraživanja u Beogradu

Pokroviteljka odražavanja Kongresa je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a presedavajuća Organizacionog odbora Ivana Vujić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i šef Studio-Laboratorije izvođačkih umetnosti. U najoštrijoj konkurenciji najvećih gradova sveta i najelitnijih kulturnih i obrazovnih institucija, Studio-Laboratorija izvođačkih umetnosti Fakulteta dramskih umetnostiu Beogradu osvojio je organizaciju ovog izuzetnog događaja.

Tema ovogodišnjeg Svetskog kongresa je: Pozorište i Migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja.

O značaju ovakve manifestacije i idejnom konceptu ovogodišnjeg kongresa, sa posebnim osvrtom na prateći program, na konferenciji za medije govorili su sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivona Jeftić, predsedavajuća Organizacionog odbora profesorka Ivana Vujić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Pavlović i član Organizacionog odbora profesor Ivan Medenica.

- Međunarodni karakter ovog Kongresa i veliki broj eminentnih stručnjaka iz oblasti pozorišne delatnosti doprinosi tome da se Beograd, koji je prvi put sedište ovakvog događaja, pozicionira kao značajan centar svetske kulturne scene - izjavila je Ivona Jeftić.

Foto: Promo

Prateći program Kongresa detaljenije je predstavila profesorka Ivana Vujić, obrazloživši, između ostalog, tematiku Kongresa:

- Migracija je tema nastanka čoveka, čoveka iz Afrike – prvog čoveka. Ali, tema migracije je i pitanje odnosa prema drugom. U tom smislu možemo reći da je čak i Marija Antoaneta bila migrant na određen način – kao žena koja nikad nije bila prihvaćena, ili koja je bila prihvaćena samo kao „drugi" – nikad kao Francuskinja, nikad kao kraljica. Pitanje drugosti je pitanje od početka sveta.

Miloš Pavlović je naglasio doprinos profesora Fakulteta dramskih umetnosti, Filozofskog i Filološkog fakulteta i kulturnih ustanova, kao i podršku ministarstva, zaključivši da „dobra volja koja se pokazala daje podstrek da se istraje i u drugim aktivnostima".

O metodološkom aspektu Kongresa govorio je profesor Ivan Medenica:

- IFTR koji je bio osnovan kao međunarodna federacija pozorišnih istraživanja zapravo je sinonim za teatralogiju. To je bila međunarodna asocijacija naučnika koji se bave pozorištem. Ali, vremenom se taj pojam pozorišnog istraživanja širio i menjao. Već nekoliko decenija mi imamo istraživanja kroz umetničku praksu – ne istražuje se, naime, samo naučnim, već i umetničkim metodama, tako da će na kongresu, pored predavanja biti i zaista umetničkog sadržaja: predstava-performansa koji su rezultat rada samih tih umetnika, nadzornika, tehničara... Naučne metode se primenjuju u umetničkom radu, umetničke metode se primenjuju u naučnom. Te su se granice relativizovale.

Na Kongresu će učestvovati najpoznatiji svetski teoretičari i praktičari kao što su: dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD), dr Bišnuprija Dat, (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija) Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), dr Kristofer Balme (Nemačka), dr Stiven Vilmer (Irska), dr Boris Dausa Pastor (Španija) i mnogi drugi iz 54 zemlje sveta.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još