Hrvatsko trižište otvoreno za srpske kompanije

BEOGRAD, 28. maja 2010. (Beta) - Ministar privrede Hrvatske Đuro Popijač izjavio je u petak u Beogradu da je hrvatsko tržište otvoreno i pozvao srpske kompanije da tamo investiraju.

Na skupu o privrednoj saradnji Srbije i Hrvatske, koji je ogranizovala beogradska Ekonomist medija grupa, on je rekao da vlade dve zemlje treba da urade sve da privrednicima olakšaju poslovanje i dodao da postoji veliki prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Na pitanje da li postoje neke netržišne i političke prepreke za ulaganja srpskih kompanija u Hrvatsku, Popijač je rekao da Hrvatska nema mogućnosti da uvodi bilo kakve netržišne prepreke jer je uskladila zakone sa Evropskom unijom, a da su razlozi malog broja srpskih investicija u Hrvatskoj ekonomske prirode.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Srbije Nebojša Ćirić je rekao je da su glavni problemi u privrednoj saradnji Srbije i Hrvatske netržišne barijere i nedovoljno investiranje srpskih kompanija na tamošnjem tržištu. Ćirić je rekao da je Hrvatska u Srbiju od 2000. godine uložila 520 miliona dolara, dok je jedina veća srpska investicija u Hrvatskoj kompanije Svislajon Takovo od oko 20 miliona evra.

Pogledajte još