NEŽELJENI EFEKTI: Loša kombinacija lekova dovodi do nove bolesti

Problemi sa srcem, krvnim sudovima, nervnim sistemom i disajnim putevima, recimo, nastaju nekad zbog istovremenog uzimanja dve vrste lekova, koji su namenjeni lečenju različitih oboljenja. Pojedine medikamente ne treba kombinovati, dok je propisivanje trećeg leka, u cilju smanjivanja rizika od neželjenih efekata prethodna dva, mogućnost koja se često praktikuje.

Krvarenje iz digestivnog trakta, jedan je od najčešćih problema koji nastaju kada se uzimaju dva leka koja udruženo mogu da izazovu zdravstvene komplikacije.

- Krvarenje može da bude posledica povećanja antikoagulantnog dejstva lekova, u slučaju kada se koristi drugi lek koji smanjuje izbacivanje antikoagulansa iz organizma. Zbog toga, lekari i farmaceuti treba da vode računa kako prilikom propisivanja, tako i tokom izdavanja recepta - kaže profesor Miroslav Savić sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, član Komisije za registraciju humanih lekova Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Istovremena primena inhibitora monoaminooksidaze i antidepresiva iz grupa inhibitora preuzimanja serotonina, može da izazove serotoninski sindrom.

- Takvi medikamenti mogu da se koriste nakon što se lek koji je prvobitno uveden obustavi, a nakon određenog vremena započne se primena drugog - kaže prof. Savić.

Propisivanje trećeg medikamenta, koji smanjuju rizik od neželjenih efekata jednog ili više lekova koji se uporedo primenjuju, jeste jedno od rešenja. Inhibitori protonske pumpe primenjuju se u cilju zaštite želudačne sluznice, kada pacijent istovremeno uzima više lekova, što je slučaj tokom oporavka nakon infarkta miokarda. Za smanjenje želudačnog soka, primenjuju se antisekretorni lekovi.

- Ukoliko se pojavi loša reakcija, potrebno je pronaći adekvatno rešenje. Ipak, ne mora da znači da će ista kombinacija lekova kod svakoga da izazove tegobe. Većina komplikacija koje se ispolje, ne daju teške posledice, osim ako nisu u pitanju apsolutne kontraindikacije koje moraju biti jasno naznačene - kaže prof. Savić.

Osim dva leka koji međusobno pojačavaju ili imaju suprotno dejstvo, pojedina hrana takođe može snažno uticati na metabolizam lekova. Sok od grejpfruta inaktivira enzim uključen u aktivaciju pojedinih lekova, kao i inaktivaciju nekih drugih.

- U prvom slučaju dolazi do smanjenja, a u drugom do povećanja efekata lekova. Uporedna primena soka od grejpfruta zajedno sa antiagregacijskim lekom prasugrelom, dovodi do smanjenja aktivnosti leka, a u ovom slučaju smanjenja antiagregacijskog dejstva - objašnjava prof. Savić.

Promene i tegobe koje nisu postojale pre primene terapije jesu jedan od glavnih znakova da pacijent loše reaguje na terapiju i da je neophodno da obavi dodatni lekarski pregled.

Neželjeni efekti najčešće se mogu predvideti i moraju da budu naznačeni na pakovanju.

- Kontraindikacije mogu da ugroze život pacijenta, moraju biti naglašene u stručnim informacijama o lekovima. Lekari i farmaceuti imaju obavezu da se uporedna primena takvih lekova izbegne prilikom propisivanja, odnosno izdavanja lekova - kaže prof. Savić.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još