Srbija će i dalje koristiti satelitske snimke

BOR, 28. maja 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak u Boru da će Srbija i dalje koristiti satelitske snimke, jer njene snage nemaju pristup kopnenoj zoni bezbednosti.

"Srbija će i u narednom periodu koristiti satelitske snimke kako bi u slučaju terorističkih dejstava mogli da pravovremeno reagujemo u kopnenoj zoni bezbednosti i pravovremeno zaštitimo naše građane," rekao je Tadić tokom obilaska Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor".

On je objasnio da zbog Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, snage Srbije nemaju pristup kopnenoj zoni bezbednosti i da će se iz tih razloga sateliti angažovati i u budućnosti. "To nije ništa neprirodno, jer se pored ekonomskih, naša zemlja suočava i sa bezbedonosnim izazovima", naveo je Tadić. Predsednik Srbije je rekao da je naložio da se sa slučaja "satelit" skine oznaka tajnosti.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je u petak da je Vlada Srbije odlučila da skine oznanku tajnosti sa svih dokumenta o zakupu izraelskog satelita. Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, on je kazao da će ti dokumenti biti dostpuni javnosti.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.