Interpolova poternica za Taksinom Šinavatrom

PODGORICA, 29. maja 2010. (Beta) - Interpol je dobio zahtev od tajlandskih vlasti za rapsisivanje međunarodne poternice za bivšim tajlandskim premijerom Taksinom Šinavatrom, saopštio je u subotu generalni sekretar te organizacije Ronald Nobl.

Nobl je podgoričkoj "Pobjedi" kazao da ostaje da se ustanovi da li je takav zahtev politički motivisan kao i da će Interpol, ako se utvrdi da nije, preduzeti dalje aktivnosti.

"Ne mogu da predvidim kakav će biti finalni odgovor. Dobijamo brojne zahteve za izdavanje poternica, ali je naš stav jasan - ne mešamo se u probleme verske, rasne i vojne prirode. Što se Šinavatre tiče, ostaje da se ustanovi da li je to političko pitanje. Ako nije, onda će se preduzeti dalje aktivnosti", precizirao je Nobl.

Sud na Tajlandu u utorak je izdao nalog za hapšenje Taksina Šinavatre po optužbama za terorizam zbog navodne umešanosti u dvomesečne demonstracije njegovih pristalica, u kojima je poginulo 88 ljudi. Šinavatra je ovih dana boravio u Crnoj Gori, čiji je državljanin.

Pogledajte još