MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Biljana Obradović Bixy - Toskana

Kao što i sama umetnica ističe, veliki je zaljubljenik u prirodu i putovanja. Svaki slobodan trenutak koristi za upoznavanje neke nove zemlje i njenih lepota, kao i kulturno - istorijskih fenomena. Često voli da spoji lepo i korisno, pa tako svako novo mesto gde nastupa voli potanko da obiđe i upozna. Često putuje i sa rođenom sestrom, pa je tako svako naredno putovanje novi doživljaj i priča za sebe. Ne vezuje se za materijalne stvari, te tako upravo putovanja smatra najdragocenijim bogatstvom u životu, noseći ga uvek sa sobom u moru sećanja. Veliki je ljubitelj fotografije, te je napravila Facebook stranicu na kojoj objavljuje svoje fotografije pejzaža, znamenitosti i raznih zanimljivosti sa svojih putovanja.

Ovoga puta odabrala je italijansku regiju Toskanu, kao jednu od najživopisnijih i najomiljenih destinacija, kojoj se uvek rado vraća.

SMEŠTAJ - kakav smeštaj je, po Vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Kada je Toskana u pitanju, najčešće je to hotelski smeštaj u manjim ili većim hotelima od tri do pet zvezdica. Ljubitelj sam manjih hotela, koji imaju više topline, i tako podsećaju na dom. Tome doprinosi i činjenica da je većina takvih hotela „porodični posao“. Moja sestra i ja konkretno, bile smo smeštene u jednom jako simpatičnom banjskom mestu i lečilištu, Monte Katiniju, koje ima mnoštvo termalnih izvora, puno zelenila, predivan vidikovac do koga možete doći žičara - liftom i obilje restorana i poslastičarnica. To ne kažem slučajno, jer je Toskana, između ostalog, čuvena i po sladoledu, ali i ostalim slatko-slanim đakonijama. Osim hotelskog smeštaja, može biti još interesantniji smeštaj po vilama i kućicama u srcu Toskane. Mislim da bih za sledeći put odabrala upravo jednu takvu, građenu od kamena, sa cvećem na prozorima drvenih žaluzina i to isključivo u San Điminjanu, malom srednjovekovnom gradu, koga okružuju beskrajna brdašca, polja vinove loze, čempresa i maslina.

HRANA - Koja su Vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Osim pršuta i ostalih suhomesnatih delikatesa, jedni od najznačajnijih tradicionalnih i lokalnih specijaliteta su sirevi, koji se pripremaju na specifičan način. Najpoznatiji među njima su pecorino - ovčiji sir, caprino - kozji sir i raviggiolo - kravlji tvrdi sir, sa velikim brojem svojih vrsta i podvrsta, kombinovanih neretko i sa raznim začinima. U Toskani je kulinarstvo neka vrsta spiritualnog doživljaja, hrana se poštuje i sprema sa velikom ljubavlju. S obzirom na to da je ova regija čuvena i po maslinjacima, možete probati i kupiti dobra i kvalitetna maslinova ulja. Toskanska kuhinja bazirana je na laganijoj hrani, koja je najsličnija mediteranskoj (što ne čudi, jer jednim delom izlazi na Tirensko more). To podrazumeva upotrebu raznolikog povrća, začina i ribe. Međutim, jedan od najpoznatijih specijaliteta je i „toskanska govedina“, pripremljena od autohtone sorte govečeta. Teški sosovi, uglavnom, nisu zastupljeni i hrana je lagana, poletna i ukusna. Jedni od mojih omiljenih brusketa su crostini - sa čeri paradajzom, bosiljkom, belim lukom i maslinovim uljem – savršeno jednostavno i ukusno jelo ili predjelo. Paste i sve vrste testenine zastupljene su, naravno, u ishrani, ali nešto manje nego u ostalim regijama Italije. Kada su poslastice u pitanju, tu je nezaobilazni sladoled iz San Djiminjana, koji je pobrao sve zlatne medalje širom sveta, a koji budi i ona uspavana, davno zaboravljena čula. To je nešto neopisivo ukusno, a postoji bezbroj jako neobičnih kombinacija, neke od njih su, na primer - malina i ruzmarin, pavlaka sa pinjolima, sladoled od masline, jednostavno neverovatno, čak i za mene koja nisam neki sladokusac. Od tada sladolede delim na sladoled iz San Djiminjana i ostale. Pored sladoleda, treba pomenuti i tradicionalne "cantuccini" biskvite, keksiće sa bademom i drugim orašastim plodovima, koji se u mnogim tratorijama i restoranima služe uz kafu.

PIĆE - u kojim napicima ste najviše uživali?

- Svima je već dobro poznato da je Toskana sinonim za dobro vino. Moram priznati da je to bio i jedan od razloga mog odlaska tamo. Prva asocijacija na pomisao Toskane bila mi je degustacija vina i sireva. Naravno, moje putovanje ugasilo je znatiželju i opravdalo sva moja očekivanja. Neke od najčuvenijih autohtonih sorti grožđa i vina su: Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano od crvenih, ali i La Vernaccia di San Gimignano od belih, jedno od mojih omiljenih. Ljubitelj sam laganijih belih vina, a crvena vina su punija, jača, a između ostalog, zadebljavaju glasnice, pa boja glasa može dobiti poprilično baršunast zvuk, koji može doprineti lepoti muškog vokala, ali ne i ženskog! Pored veoma bogate vinske ponude, naravno uvek možete popiti dobar espreso, ili kvalitetnu negaziranu vodu.

AKTIVNOSTI - kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Gde god da otputujem, volim dosta da pešačim, saživim se sa mestom i osetim duh sredine u kojoj se nalazim. Zanima me kulturno-istorijska baština i umetnost, te tako se trudim da uvek obiđem sve ili skoro sve što mogu. Međutim, Toskana poseduje toliko toga, da je gotovo nemoguće sve videti i obići. Pored divnih pitoresknih pejzaža od kojih zastaje dah, neke od znamenitosti koje zaista vredi videti su: Krivi toranj u Pizi, Firentinska katedrala i ceo istorijski centar Firence kao glavnog grada Toskane i kolevke renesanse, istorijski centar u Sijeni, jedini firentinski most netaknut Drugim svetskim ratom - Ponte Vecchio, mnoštvo muzeja, katedrala i istorijskih spomenika (kao što je na primer skulptura Mikelanđelovog Davida u Firenci) i naravno, neizostavni istorijski centar San Djiminjano. Moram priznati da posebnu ljubav gajim i prema mostovima, kojima Firenca obiluje, jer me asociraju na spajanje i ujedinjenjei ljudi, a mnogi od njih su prava remek-dela. Od Etruraca, preko Rimljana do Renesanse, Toskana je verovatno najveće skladište umetnosti na svetu. U Toskani možete videti neverovatne slike, skulpture, freske i veličanstvenu arhitekturu.

NEXT TRIP - gde planirate sledeće da otputujete?

- Volela bih da moje sledeće putovanje bude odlazak na Mauricijus, ostrvo Indijskog okeana sa predivnom florom i faunom, tirkiznom bojom mora, tropskom klimom i bujnom vegetacijom, koji mnogi nazivaju „rajem na zemlji“. Sigurna sam da je to pravo mesto za užitak i bogaćenje moje galerije fotografija divnih predela i prirodnih lepota.

DREAM TRIP - koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Volela bih da posetim Japan, jer me fascinira celokupna japanska kultura, ali bih takođe neizostavno želela da posetim jedno od najinteresantnijih arhitektonskih modernih rešenja - Sidnejsku operu.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još