Srbija imala inicijativu, ali Novi Zeland pobedio

BEOGRAD, 29. maja 2010. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je u Klagenfurtu od Novog Zelanda sa 0:1 na prvoj pripremnoj utakmici na završnim pripremama za Svetsko prvenstvo.

Utakmicu je odlučio Šejn Smelc golom u 22. minutu.

Srbija će naredni kontrolni meč imati 2. juna kada će u Kufštajnu igrati s Poljskom. Tri dana kasnije u Beogradu će dočekati Kamerun.

Takmičenje u Južnoj Africi Srbije će početi 13. juna duelom sa Ganom u Grupi D. Pet dana kasnije igraće sa Nemačkom, a 23. juna i sa Australijom.

Prethodno će Srbija morati da ispravi nedostatke u igri iz duela sa Novim Zelandom u kome je imala terensku inicijativu, ali i slabu završnicu, dok je odbrana nekoliko puta loše reagovala.

Selektor Radomir Antić meč je počeo u sastavu: Vladimir Stojković, Antonio Rukavina, Nemanja Vidić, Neven Subotić, Ivan Obradović, Zdravko Kuzmanović, Nenad Milijaš, Miloš Ninković, Zoran Tošić, Nikola Žigić, Marko Pantelić.

Priliku su kasnije dobili i Anđelko Đuričić (koji je debitovao na golu Srbije), Aleksandar Kolarov, Dragan Mrđa, Radosav Petrović, Gojko Kačar i Danko Lazović.

Kapiten Dejan Stanković nije igrao zbog duge sezone, Branislav Ivanović je na kratko otputovao u Srbiju, a od standardnih prvotimaca u igru nisu ulazili ni Miloš Krasić i Milan Jovanović.

Srbija je, ipak, od samog početka krenula ka golu protivnika, ali nije lako dolazila do prilika, a i kada jeste nije ih iskoristila.

Antić je već u 21. minutu bio prinuđen da načini prvu izmenu i u igru ubaci Aleksandra Kolarova, koji je na levom beku zamenio Obradovića kome je Rori Felon laktom raskrvario lice.

Minut kasnije Novi Zeland koristi grešku Srbije u odbrani i iz prve šanse dolazi do vođstva. Vidić je loše procenio jednu dugu loptu koja ga je preskočila i stigla do Smelca. Najbolji strelac Novog Zelanda fintom je prevario Rukavinu i smestio loptu u mrežu Srbije.

Dva minuta kasnije Novi Zeland je mogao i da duplira vođstvo. Ponovo je odbrani Srbije pobegao protivnički fudbaler, ali je golman Stojković tada odbranio šut Felona posle povratne lopte. Lopte se, ipak, ponovo dokopao Smelc, ali je prebacio gol.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu Srbija je imala u 38. minutu kada je posle slobodnog udarca sa leve strane Neven Subotić ostao potpuno sam na suprotnoj stativi, ali je glavom sa četiri metara pogodio samo spoljni deo mreže.

Napadi Srbije nastavili su se i u drugom poluvremenu, ali izjednačenja nije bilo.

Prvi šut Pantelića, posle duplog pasa Kačara i Tošića u 47. minutu, izblokiran je, dok je Mark Paston odbranio pokušaj Žigića na asistenciju Mrđe u 63. minutu. Paston je dva minuta kasnije vrhovima prstiju zaustavio i drugi šut Pantelića, a u 74. minutu je sprečio i Rajana Nelsena da nespretnom reakcijom postigne autogol.

Poslednja šansa viđena je u 80. minutu kada je Džeremi Kristi iskoristio pospanost u poslednjoj liniji "orlova" i imao šansu da sa 10 metara postigne drugi gol za Novi Zeland, ali je bio neprecizan.

Meč je tada praktično i završen, pošto je igra posle toga dva puta prekidana zbog uletanja srpskih navijača na teren na koji su ubacivane i baklje, pa i staklene boce.

Navijači Srbije su se smirili tek kada ih je zamolio Nemanja Vidić.

Sudija, međutim, nije nadoknadio izgubljeno vreme.

Pogledajte još