Predsednici zemalja regiona potpisali zajedničku izjavu

SARAJEVO, 29. maja 2010. (Beta) - Evropska perspektiva je pokretač i garant mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, navodi se u izjavi koju su u subotu posle sastanka Igmanske incijative u Sarajevu potpisali predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajući Predsedništvu BiH, Boris Tadić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Haris Silajdžić.

U zajedničkoj izjavi navodi se i da je evropska perspektiva podstakla bilateralnu saradnju u funkciji unapređenja međusobnih odnosa na dobrobit svih građana.

Igmanska inicijativa, pokret nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, čiji je rad usmeren ka bržoj normalizaciju odnosa zemalja potpisica Dejtonskog mirovnog sporazuma, obeležila je danas 10 godina postojanja.

U izjavi Tadića, Josipovića, Vujanovića i Silajdžića naglašava se "nužnost da se i nadalje svi sporovi i nesuglasice među državama u regionu rešavaju putem dijaloga".

Dodaje se da je "punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj svih država okupljeniih u Igmanskoj inicijativi" i da "posebno treba vrednovati ulogu civilnog društva u procesu redefinisanja vrednosti u našim društvima".

"Izražavamo svoju spremnost da dalje unapređujemo i ojačavamo saradnju naših država i iznalazimo nove oblike partnerstva za ostvarivanje naših evropskih ciljeva", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pogledajte još