Nemacka političari čestitali pobednici Pesme Evrovizije

BERLIN, 30. maja 2010. (Beta) - Nemačka savezna kancelarka Angela Merkel, ministar inostranih poslova Gido Vestervele (Guido Westerwelle) i više drugih vodećih nemačkih političara čestitali su danas 19-godišnjoj Leni Majer-Landrut (Meyer-Landrut) pobedu na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

"Čestitam Leni Majer-Landrut na super-uspehu u Oslu. Lena je na mene ostavila dubok utisak svojom prirodnošću i srdačnošću. Ona je divan izraz mlade Nemačke", napisala je kancelarka u poruci.

Maturantkinja iz Hanovera je sinoć, prvi put posle 1980. i pevačice Nikol, uspela da osvoji prvo mesto za svoju zemlju na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Šef diplomatije je u poruci Leni Majer-Landrut naveo da je ona svojim "nastupom koji pleni oduševila čitavu Nemačku i osvojila srca u Evropi".

"Želeli Vi to ili ne, Vi ste ambasadorka naše zemlje koja je za jednu noć uspela da opovrgne mnoge stare predrasude", stoji u čestitki Gida Vestervelea.

Nemačke TV-stanice koje su sinoć prenosile Pesmu Evrovizije zabeležile su najveće kvote gledanosti u poslednjih nekoliko decenija.

Kvota gledanosti prenosa na Prvom programu nemačke televizije (ARD) bila je preko 50 odsto, među mladima do 29 godina preko 60 odsto.

Devojka iz Hanovera osvojila je nemačku publiku ne samo pesmom, koja se posle osvajanja prvog mesta na takmičenju kandidata za Pesmu Evrovizije našla na prvom mestu top-lista, već i time da je "obična devojka" koja je do pre nekoliko nedelja spremala maturske ispite.

Za razliku od drugih mladih zvezda nemačke estrade, Lene Majer-Landrut nema na naslovnim stranicama žute štampa, jer o svom ličnom životu dosledno ne daje nikakve informacije.

Bulevarski mediji su publici uspeli da "ponude" tek toliko da je Lenin deda Andreas Majer-Landrut bio dugogodišnji ambasador Nemačke u ŠSR i kasnije godinama šef ureda predsednika nemačke države, te da oca, koji je napustio porodicu, Lena nije videla 16 godina.

Građani Hanovera danas za Lenu Majer-Landrut pripremaju masovnu proslavu na gradskim ulicama, a na aerodromu će je dočekati predsednik vlade savezne pokrajine Donja Saksonija Kristijan Vulf (Ćristian Wulff).

sbb/jlv/dar

Pogledajte još