KOBNE GREŠKE: Navike kojima same pogoršavate simptome menstruacije

Dok ga neke žene lako prežive i ne osete, ima i onih koje zbog obilnih menstruacija čak završe u bolnici.

Međutim, probleme sa menstruacijom mogu izazvati i neke aktivnosti ili loše navike, kojih najčešće nismo svesne.

Stres

Jedan je od najčešćih uzroka bolne ili neredovne menstruacije, jer kada ste pod stresom telo opušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može ugroziti menstrualni ciklus, odnosno neredovne menstruacije ili čak njen izostanak.

Kontraceptivne pilule

Najveći krivac za najgore simptome PMS jeste promena u hormonskoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, zaboravite li da popijete tri ili više pilula, to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu uticati na menstrualni ciklus, pa se zato savetuje konsultovanje sa ginekologom koji će vam preporučiti one koje najviše odgovaraju vašem organizmu.

Pijete velike količine kafe

Kada je reč o emocionalnim ''turbulencijama'', PMS može uzrokovati teskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe te osećaje može još više pogoršati.

Preterali ste s alkoholom

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

Preterujete sa vežbanjem

Ako trenirate za maraton ili triatlon, svaka čast. Ali, imajte na umu da svakodnevna rigorozna fizička aktivnost i napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da onih dana u mesecu morate u potpunosti izbegavati vežbanje. Štoviše, 30 minuta lagane ili umerene aktivnosti dnevno može ublažiti simptome PMS-a.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.