DAN PADA BASTILJE OBELEŽEN U BEOGRADU! Aleksandar Vučić: Srbija računa na Francusku

Vučić je rekao da Srbija očekuje mnogo od saradnje s Francuskom i da postoji mnogo toga što će "spajati i približavati" dve zemlje.

Predsednik Srbije zahvalio je Francuskoj na podršci u bilateralnim odnosima i na evropskom putu Srbije.

Mondoloni je rekao da su ojačani bilateralni odnosi Francuske i Srbije stavljeni u službu evrointegracija Srbije.

- Francuska će nastaviti da podržava evropske integracije Srbije, radeći istovremeno na neophodnoj konsolidaciji EU i na njenoj reformi, jer je to naš zajednički interes - kazao je Mondoloni.

Mondoloni je naveo da je protekla godina bila bogata za srpsko-francuske odnose i da je ostvaren napredak u saradnji u oblasti ekonomije, bezbednosti, kulture i obrazovanja, kao i da je pokrenut politički dijalog na najvišem nivou.

- Sećajući se prošlosti, radimo u sadašnjosti da bismo učvrstili naše odnose i pripremamo njihovu budućnost - naveo je ambasador.

On je dodao da se ove godine navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, u kojem se, kako je rekao, "kalilo" prijateljstvo dva naroda.

Mondoloni je rekao da "Francuska i Srbija ne zaboravljaju svoju istoriju" i kao primer naveo obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj na beogradskom Kalemegdanu.

Ambasador je zahvalio Srbiji na učešću u mirovnim operacijama, gde je često uz francusku vojsku.

Uz Vučića, svečanosti su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici političkih stranaka, civilnog društva, verskih zajednica, vojske, policije i diplomatskog kora.

Pad Bastilje 14. jula 1789. godine predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima, kojom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još