Nadam se skoroj kandidaturi i ratifikaciji ŠP

BERLIN, 31. maja 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izrazio je u ponedeljak nadu da će Evropski savet uskoro proslediti Komisiji na razmatranje zahtev Srbije za prijem u EU i da će omogućiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na predavanju u predstavništvu Evropske komisije u Berlinu, šef srpske diplomatije se usprotivio idejama o usporavanju proširenja EU i upozorio da će, "ukoliko se ne prevaziđe zamor od proširenja unutar EU, to direktno uticati i na zamor među samim zemljama Zapadnog Balkana".

To bi, prema Jeremiću, značajno dovelo u pitanje kredibilitet EU i njenu privlačnost za druge zemlje. S druge strane, to bi moglo da se odrazi i na stabilnost regionu što bi uticalo i na osnovne bezbednosne interese same Unije.

Jeremić je naveo da postoje dva razloga zbog kojih je neophodno nastaviti integraciju Zapadnog Balkana u EU: prvi je taj što dalje širenje Unije predstavlja svojevrstan test za samu EU koja želi da se potvrdi kao ključni politički igrač na međunarodnom planu.

Drugi razlog, prema Jeremiću, je taj što je iz dosadašnje prakse očigledno da proces integracija daje dobre rezultate. Širenjem EU povećava se zona domašaja evropskih pravila i zajedničkog tržišta, dok se istovremeno učvršćuje bezbednost, dodao je ministar.

Jeremić je podvukao da je Srbija, kao najveća zemlja regiona, spremna za ključnu ulogu u integrisanju Zapadnog Balkana u EU i podsetio da između Beograda i Brisela raste poverenje shodno tome kako Srbija konkretnim aktivnostima stoji iza preuzetih obaveza.

Pogledajte još